Demonstranter slo til da OL-ilden ble tent

Det var store demonstrasjoner I Aten i dag da IOC tente OL-ilden som skal føres til Beijing. Her fra gårsdagens prøve. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Det var store demonstrasjoner I Aten i dag da IOC tente OL-ilden som skal føres til Beijing. Her fra gårsdagens prøve. (Foto: Scanpix)
 

OL-ilden ble tent i Gamle Olympia i Hellas mandag, men tibetanske demonstranter slo til og ødela deler av seremonien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olympia (NTB-AFP):

Tre menn tok seg forbi det store sikkerhetsoppbudet under seremonien i Olympia mandag og brøt inn da sjefen for Beijing-OLs organisasjonskomité, Liu Qi, holdt tale like før ilden skulle tennes.

En mann hadde med et banner med påskriften «Boikott landet som tramper på menneskerettighetene». En annen forsøkte å ta mikrofonen fra Liu og ropte «Frihet, frihet!» fra den offisielle tribunen hvor lederen for Den internasjonale olympiske komité (IOK), Jacques Rogge, og andre sentrale gjester satt.

Sikkerhetstjenestemenn grep inn etter kort tid og fjernet demonstrantene.

Gresk fjernsyn var raske med å avbryte direktesendingen av talen da demonstrantene dukket opp og sendte i stedet bilder fra seremonien som ikke viste protestaksjonen.

– Trist

IOK-lederen synes demonstrasjonen er beklagelig.

– Det er alltid trist når det er protester, men de var ikke voldelige, og det er det aller viktigste, sa Rogge.

Tidligere samme dag gjentok han at det er liten støtte til kravet fra menneskerettighetsgrupper om å boikotte årets sommer-OL på grunn av kinesernes Tibet-politikk.

– Det er ingen sterk oppslutning om en boikott. Bush ønsker ikke boikott, Sarkozy ønsker ikke boikott og Brown ønsker ikke boikott, understreket han og refererte til USAs president George W. Bush, Frankrikes Nicolas Sarkozy og britenes statsminister Gordon Brown.

– Jeg respekterer menneskerettighetsorganisasjonenes oppfatning, men de er ikke representative for sine respektive land, fortsatte Rogge.

Lang ferd

Tibet har den siste tiden vært rammet av omfattende uro og demonstrasjoner mot det kinesiske styret i området. Politiet har slått hardt ned på opptøyene.

De store demonstrasjonene mot Kinas styre i Tibet startet i Lhasa 10. mars og spredte seg senere til andre provinser i Kina.

Den tibetanske eksilregjeringen sier at rundt 130 personer er drept under urolighetene, mens kinesiske myndigheter sier at 18 uskyldige sivile og en politimann er drept av tibetanske opprørere.

Det er ventet at den olympiske ild kommer til å bli møtt med en rekke demonstrasjoner mot kinesiske myndigheter før den når fram til OL-stadion i Beijing 8. august.

Fakkelstafetten skal etter planen blant annet gå gjennom Tibet på vei mot Mount Everest, noe som har vakt reaksjoner blant Tibet-aktivister. (©NTB)

Personvernpolicy