Historisk valg i Bhutan

Historisk valg i Bhutan
Historisk valg i Bhutan

Det var lange køer utenfor valglokalene i det lille kongedømmet Bhutan da landet avholdt sitt aller første nasjonalforsamlingsvalg mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thimpu (NTB-Reuters-AFP): Valget skjer etter initiativ fra Bhutans kong Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, som har ønsket å legge til rette for en fredelig overgang fra et eneveldig til et konstitusjonelt monarki.

28-åringen med utdannelse fra Oxford kom med en sterk oppfordring til landets befolkning om å gå til stemmeurnene, ettersom mange har vært skeptiske til introduseringen av demokratiske valg.

– Jeg er glad, spent og bekymret på en og samme tid, sier 24 år gamle Chimi Lam som hadde møtt fram for å stemme ved en skole i Batesa mandag.

Landets fjerde konge, Jigme Singye Wangchuck, abdiserte for to år siden etter å ha regjert landet i 33 år. Bhutans to politiske partier sa de aldri hadde ønsket seg demokrati, men kongen ønsket å bidra til en slik utvikling og overlot tronen til sin eldste sønn.

– Dette er et veldig stolt øyeblikk for oss på grunn av måten demokratiet er blitt introdusert på. Vi trengte ikke kjempe for det, sier den 41 år gamle statsansatte Tshewang Tashi.

Bare folk med universitetsutdannelse har fått stille som kandidater i kampen om de 47 plassene i nasjonalforsamlingen. Representantene velges enten fra Folkets demokratiske parti (PDP) eller Druk Phuensum Tshogpa (DPT), Bhutans forente parti. (©NTB)

Personvernpolicy