Knallsterk vinter for norsk idrett

Emil Hegle Svendsen er årets nykommer med sine to VM-gull og mange gode plasseringer i verdenscupen.Her sammen med skiskytter-kongen Ole Einar Bjørndalen Foto: Scanpix
Emil Hegle Svendsen er årets nykommer med sine to VM-gull og mange gode plasseringer i verdenscupen.Her sammen med skiskytter-kongen Ole Einar Bjørndalen Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vintersesongen er over, og visse problemer i enkelte grener tar ikke vekk inntrykket av at norsk vinteridrett står uhyre sterkt, skriver ABC Nyheters kommentator Dag Vidar Hanstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan trekke frem vanskelighetene til de mannlige langrennsløperne i distanserenn (og spesielt i fristil), eller alpinistenes sammenbrudd etter at Aksel Lund Svindal ble skadet. Men ser vi på helheten, har norske utøvere levert en sterk vinter. Vi har tatt for oss de fleste grenene.

Skiskyting: Strålende sesong for et lag der ny generasjon løpere har presset ut etablerte skiskyttere. Emil Hegle Svendsen er årets nykommer med sine to VM-gull og mange gode plasseringer i verdenscupen (nr. 3 sammenlagt). Stor fremgang har også Rune Bratsveen hatt. Disse ligger i dag an til å utgjøre stammen i laget sammen med Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold. Bjørndalen ble verdensmester og verdenscupvinner, men går likevel til neste sesong i angrepsposisjon på grunn av Hegle Svendsen.

Mest oppsiktsvekkende er likevel det som skjer på kvinnesiden. Da Linda Grubben ga seg i fjor, året etter Liv Grete Poiree, var det ventet magre år. Tora Berger og Solveig Rogstads seirer i verdenscupen denne sesongen, har vist at mye er på gang. Og snart stabiliserer Julie Bonnevie-Svendsen seg...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hopp: NRKs hoppekspert Espen Bredesen har rett når han sier at Norge ikke har vunnet noen av de viktigste konkurransene, men det blir totalt feil å hevde at sesongen har vært en skuffelse av den grunn. Tom Hilde fikk sitt store gjennombrudd, mens Anders Bardal omsider klatret opp i verdenstoppen. Imponerte gjorde også fjorårets komet, Anders Jacobsen. Han fikk en trøblete start i den vanskelige ’andre-sesongen’, men hevet seg betydelig utover vinteren.

Skøyter: Håvard Bøkko har hatt stor fremgang, og da skal vi legge mer vekt på den enn at han foreløpig ikke er i stand til å utfordre Sven Kramen. Nederlenderen gjorde som han ville i vinter og vant suverent både i EM og VM. Mer bekymringsfullt er det at Norge ikke hadde noen like bak Bøkko – inntil Øystein Grødum slo til med en fin 4. plass på 10.000 meter under VM enkeltdistanser. Det var viktig inspirasjon for neste sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinert: Petter Tande ble nummer to i verdenscupen etter fire individuelle seirer, og tilhører med det en av de mest fremgangrike norske vinterutøverne. Magnus Moan tok også en seier, men her noteres en sesong svakere enn forventet.

Alpint: Det begynner å bli noen år siden norsk alpint var preget av stor bredde. Denne sesongen fikk vi en ubehagelig påminnelse om det da Aksel Lund-Svindal ble skadet før jul. Uten den dobbelte verdensmesteren og verdenscupvinneren fra i fjor, var det absolutt ingenting å hente på herresiden. Årets lyspunkt var en kvinnelig alpinist, Nina Løseth.

Langrenn: Problemene i fristil har vært der i mange år, men det kan virke urovekkende at de mannlige løperne også har hatt trøbbel i klassisk på distanserenn. Det hører med til historien at sprintøvelsene er en vesentlig del av langrennsprogrammet, og der har Norge dominert stort. Videre er det å håpe at dette er en mellomsesong uten mesterskap, og at noen av de rutinerte har noe på lager. Andre har forhåpentlig høstet nyttig lærdom, eksempelvis Petter Northug junior. Kanskje får vi se ham i en mer ydmyk utgave neste vinter?

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kvinnesiden led laget av den lange fraværsperioden til Marit Bjørgen. Da også Vibeke Skofterud forsvant, skulle det ha blitt syltynt. Men unge løpere som Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug sto frem. Førstnevnte hang med i kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen nesten helt til slutt, mens Johaug ble trippel juniorverdensmester og gikk noen gode renn i verdenscupen.

Les mer på www.sportsanalyse.no