Obama sikret seg viktig støtte

Senator Barack Obama, som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat, fikk støtte av sin tidligere konkurrent, guvernør Bill Richardson, fredag. Foto: REUTER/Richard Clement/SCANPIX<p> </p>
Senator Barack Obama, som kjemper om å bli Demokratenes presidentkandidat, fikk støtte av sin tidligere konkurrent, guvernør Bill Richardson, fredag. Foto: REUTER/Richard Clement/SCANPIX 

Guvernør Bill Richardson gir sin støtte til Barack Obama i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat. Richardson har stor innflytelse i USAs latinamerikanske miljøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Richardson, som er guvernør i delstaten New Mexico, stilte selv opp i kampen om å bli demokratisk presidentkandidat, men ga seg tidlig etter sviktende støtte.

Fredag bekreftet en av Barack Obamas valgkampledere at Illinois-senatoren hadde vunnet Richardsons støtte.

- Jeg mener Obama er en type leder man bare opplever én gang i livet, som kan samle nasjonen og gjenopprette USAs moralske lederskap i verden, uttalte Richardson i en pressemelding fredag.

- Jeg er fullt klar over senator Obamas enestående evne til å inspirere det amerikanske folk til å møte de utfordringer som dette landet står overfor både ute og hjemme.

Obama gjør dette i en forsonende og samlende ånd, sa han videre.

- Vil bli en stor president


Richardson benyttet imidlertid anledningen til å rose Hillary Clinton som en «utmerket leder med bred erfaring», men han understreket samtidig at han tror Obama vil bli en president av et helt annet format.

- Jeg tror han kan bli en historisk president som kan gi oss de forandringer vi desperat trenger, ved å samle nasjonen og knytte oss tettere til vår allierte på utenriksområdet, mener Richardson, som påpekte at han ikke er noen som helst betenkeligheter ved at Obama blir øverstkommanderende for USAs væpnede styrker, skulle han bli president.

- Hos meg finnes det ikke et snev av tvil om at Obama har dømmekraften og motet en øverstkommanderende må ha når vårt lands sikkerhet står på spill. Han viste dette ved å gå imot Irak-krigen helt fra begynnelsen.

Sliter på målinger


Obama leder kampen om å bli presidentkandidat når det gjelder antall delegater til høstens partikongress.

Likevel har han måttet se at Clinton har gått forbi ham på nasjonale meningsmålinger etter at USA-kritiske uttalelser fra pastoren i Obamas menighet ble offentliggjort på internett.

Både Barack Obama og rival Hillary Clinton har jobbet hardt for å få den tidligere energiministeren på sin side i valgkampen, og Obama uttalte fredag at han følte seg beæret over å få Richardson på sin side.

- Guvernør Richardson har alltid hatt en klar stemme i saker som gjelder internasjonal sikkerhet, fred og rettferdighet, sa Obama etter at det var klart at han hadde vunnet kampen om Richardsons støtte.

Latinamerikansk innflytelse


Richardson har vært FN-ambassadør og fem ganger blitt nominert til Nobels fredspris.

Viktigst av alt for Obama er det imidlertid at Richardson har stor innflytelse i det latinamerikanske miljøet i USA.

Støtten var derfor uhyre viktig for nettopp Obama i og med at Clinton så langt har samlet langt mer støtte blant velgere med latinamerikansk bakgrunn.

I Richardsons hjemstat New Mexico vant Clinton dobbelt så mange stemmer som Obama fra denne velgergruppen. (©NTB)

Personvernpolicy