Mange rammes av mangel på rent toalett

Mange rammes av mangel på rent toalett
Mange rammes av mangel på rent toalett

Hver dag blir folk syke og dør bare fordi de ikke har tilgang til et rent toalett. Dette er et problem som ofte blir oversett, understreker FN i forbindelse med Verdens vanndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag to av fem mennesker har ikke tilgang til et rent og ordentlig toalett, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF).

Organisasjonene advarer om at 2,6 milliarder mennesker verden over risikerer å bli syke på grunn av mangel på gode sanitærforhold.- I verden i dag er 15 millioner dødsfall forårsaket av infeksjonssykdommer, sier David Heyman fra WHO.

- Dersom vi hadde hatt gode sanitære forhold i dag, og gode vannforsyninger, kunne vi redusert antallet med 2 millioner umiddelbart, nemlig de barna som dør helt unødvendig av diarésykdommer, sier han.

FN har erklært 2008 for Det internasjonale året for sanitære forhold og bruker dermed Verdens vanndag, 22. mars, til å rette oppmerksomheten mot dette temaet.

Snakker ikke om det


- Folk liker ikke å snakke om sanitære forhold, sier Jon Lane fra Water Supply and Sanitation Collaborative Council (WSSCC), en organisasjon som jobber med vannforsyning og sanitærforhold i fattige områder.

- Det er et tema som ingen har snakket om i tradisjonelle politiske miljøer, og det har vært et problem lenge, sier han videre.

I en undersøkelse British Medical Journal har gjort blant 11.000 fagpersoner innenfor helseområdet, ble sanitære forhold oppgitt som det viktigste medisinske framskrittet siden 1840, foran både vaksiner og anestesi.

Men Lane sier at myndighetene i noen land har håndtert problemet galt.

- De har bygd toaletter for mennesker som ikke vil ha dem og som bruker rommene som sykkelutsalg, skur til kyr og lignende.

- Bortkastet tid


For mye tid blir også kastet bort på å forsøke å få privat sektor involvert i å legge til rette for sanitærinstallasjoner, mener han.

- De store multinasjonale selskapene som har tilknytning til vannsektoren, har ingen ønsker om å drive slike anlegg i utviklingsland fordi de baserer seg på å drive lønnsomt, noe de ikke kan i de landene, fortsetter Lane.

Mangel på sanitære forhold øker ikke bare faren for sykdommer, men har også et sikkerhetsmessig aspekt.

Det gjelder spesielt for kvinner, som risikerer seksuell trakassering og angrep når de på kvelds- og nattetid går ut til mer avskjermede områder i mangel på et toalett.

- Langt fra målet


Mellom 1990 og 2004 ble tilgangen på sanitære installasjoner forbedret for 1,2 milliarder mennesker. Men dersom den nåværende trenden fortsetter, vil det fremdeles være 2,4 millioner mennesker uten tilgang på toalett i 2015.

Ett av FNs tusenårsmål er å halvere antall mennesker som lever uten grunnleggende sanitærinstallasjoner innen 2015.

- Hele FN-systemet har et felles ansvar for å få til konkrete tiltak for å nå målet. Og investeringene må økes umiddelbart, sier Pasquale Steduto fra UN-Water, som driver med koordinering av FNs vannarbeid.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer til økt innsats.- Vi er ikke i nærheten av å nå målet, sa Ban i en uttalelse da FN markerte vanndagen torsdag.

- Dersom dagens tempo fortsetter, kommer land i Afrika sør for Sahara ikke til å nå målet før i 2076, understreket han. (©NTB)

Personvernpolicy