Solfylt påske i nord- Snøvær i sør

Solfylt påske i nord- Snøvær i sør
Solfylt påske i nord- Snøvær i sør

Mens folk på Sør- og Østlandet måtte grave fram bilene for å komme vekk fra påskefjellet, har nordlendingene hatt en gnistrende påske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påskesola har virkelig velsignet de tre nordligste fylkene i år. Den ene dagen etter den andre har landsdelen ligget badet i solskinn.

– Ja, Nordland, Troms og Finnmark har nok vunnet værmessig denne påsken, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt i Tromsø til NTB.

Med klarvær følger lave nattetemperaturer, godt under 20 minusgrader mange steder i innlandet og på høyfjellet. Men om dagen kryper kvikksølvet fort oppover, og det blir behagelig å sette seg til i solsteiken.

– Vi har ikke måttet behandle solbrentskader i år. Fra mannskapene våre ute får vi melding om at folk storkoser seg ute i snøskavlene og løypene, sier en fornøyd informasjonsleder Geir Einar Larsen i Nordland Røde Kors til NTB.

Han forteller at det har vært færre oppdrag i nord enn tidligere påsker, men to leteaksjoner og noen førstehjelpsoppdrag har det vært i Nordland. Ingen har kommet alvorlig til skade.

Bedre forhold

Også lenger sørover skal også forholdene bedre seg noe.

– Vi har mottatt meldinger om dårligere vær i ettermiddag, men foreløpig har vi ikke sett noen indikasjoner på dette, sier vaktoperatør Rune Walstrøm ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Han anbefaler reisende i Sør-Norge til å beregne god tid på reisen, og sjekke forholdene på forhånd.

Mot kvelden skal både vindforhold og snøfall minke fra nord.

– Det kan komme opp i sterk kuling i Langfjella i Sør-Norge i løpet av dagen, men det er forbigående. Tvert imot vil det bli mindre vind fra i kveld, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

Det store snøfallet som har kommet det siste døgnet vil også dempe seg utover fredagen.

– I kveld skal det bli oppholdsvær i nordlige områder. Fra Hallingdal og sørover henger det igjen noe snøfall, men med mindre intensitet enn det siste døgnet, sier Thyness.

I lavlandet i Sør-Norge har det falt store mengder snø. I Agder og Telemark vil dette fortsette.

– Her får vi framdeles intenst snøfall utover fredagen, sier Thyness.

Strømbrudd

I agderfylkene førte uværet til at flere tusen strømabonnenter måtte klare seg uten strøm.

Årsaken var at våt og tung snø la seg på trærne slik at disse falt over linjene.

Mannskaper fra Agder Energi jobbet fredag på spreng med å rette feilene, men selskapet kunne ikke si noe om når strømmen vil være tilbake.

– Det er vanskelig å si noe om når kundene kan forvente å få strømmen tilbake, men det vil nok ta noe tid, sa informasjonsrådgiver Hanne Liv Refsnes i Agder Energi fredag kveld.

Stengte overganger

Bedre var det heller ikke i trafikken, hvor det mange steder var elendig fremkommelighet på grunn av det kraftige snøfallet.

I tillegg var mange fjelloverganger stengt eller hadde kolonnekjøring på grunn av det dårlige været.

Blant overgangene som var stengt, var riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 50 mellom Hol og Aurland og riksvei 53 mellom Tyin og Årdal.

Det var kolonnekjøring på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

Også togene fikk problemer i snøkaoset. Langs sporene på Sørlandsbanen falt opp mot en halv meter snø, og det førte til at banen ble stengt fredag formiddag.

Blant annet måtte morgentoget fra Oslo til Stavanger innstilles fredag formiddag og de reisende måtte fraktes videre med buss.

Snødde inne

I Helgeroa, som ligger på kysten i Vestfold, måtte et ektepar i 80-årene reddes ut av en hytte etter at de hadde snødd inne da det i løpet av kort tid kom 50 centimeter med snø.

– De var avhengige av å komme seg hjem fordi de begge hadde behov for medisiner. Men det var umulig å finne noen kjørevei, så de så ikke noen annen råd enn å ringe oss, sier operasjonsleder Erik Wendelborg i Vestfold politidistrikt til NRK.

Politiet kontaktet Larvik Røde Kors, som hentet de to ut med snøskuter.

Snø-etterforskning

Det store snøfallet på Østlandet har flere steder gitt politiet overraskende nye kriminaltekniske spor.

En mann i 40-årene brøt seg inn hos Kontorservice på Hamar natt til fredag, og på ekte speidermaner fulgte politiet fotsporene i snøen til innbruddstyvens dørstokk. Den videre etterforskningen skal ha gått greit, melder NRK.

Politiet i Lillestrøm hadde også en enkel jakt på en beruset 18-åring som hadde knust et vindu i Storgata natt til fredag. Patruljen fulgte fotsporene i nysnøen og pågrep mannen raskt, skriver rb.no.

Snøfallet i Oslo skapte også besvær for to bensinstasjon-ranere langfredags morgen. Tydelige spor førte til at politiet raskt fikk takk i mennene, ifølge Ntb.

Hold deg oppdatert på de stengte veiene her.

Personvernpolicy