Krever reaksjon mot Kina

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresidenten i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, kom med knallhard kritikk av Kina etter et møte med Dalai Lama fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dharamsala (NTB-AP-AFP):Demokraten Pelosi har lenge vært en skarp kritiker av Kina og er den første høyprofilerte politiker til å møte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, etter at opptøyene brøt ut i forrige uke.

– Om frihetselskende mennesker rundt om i verden ikke går ut mot Kina og kineserne i Tibet, har vi tapt all moralsk autoritet når det gjelder menneskerettigheter, sa Pelosi foran flere tusen tibetanere i Dalai Lamas hovedkvarter i Dharamsala, nord i India.

Samtidig oppfordret hun til en internasjonal gransking av opptøyene, men understreket at hun ikke var ute etter å få i stand en boikott av sommer-OL som avholdes i Kina i august.

Gjennom sitt verv som president for Representantenes hus er Nancy Pelosi nummer tre på den amerikanske rangstigen etter president George W. Bush og visepresident Dick Cheney.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer hit på et trist tidspunkt, men vi insisterer på at verden får vite hva som er sannheten inne i Tibet. Kanskje er det karma, vår skjebne, at vi er sammen med dere i en sådan tid. Det er i alle fall vår karma å hjelpe menneskene i Tibet, sa Pelosi i sin tale.

Pelosis møte med Dalai Lama var planlagt lenge før uroen brøt ut i Tibet.

Flere tusen kinesiske soldater har slått hardt ned på demonstrasjoner i fjellandet og ifølge flere kilder er omkring 100 mennesker drept i opptøyene. (©NTB)