Irak inn i sitt sjette år med vold og kaos

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKrigen i Irak har gått inn i sitt sjette år, og hverdagen til millioner av irakere er fortsatt preget av kaos, blodsutgytelser og mangel på grunnleggende varer og tjenester.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Irak-krigen
20. mars 2003: De militære operasjonene i Irak ble innledet da amerikanske og britiske styrker gikk inn fra Kuwait.

9. april: Bagdad blir inntatt, og Saddam Hussein flykter.

1. mai: President Bush erklærer krigshandlingene for avsluttet.

19. august: FN trekker seg ut av Irak etter et selvmordsangrep mot FN-hovedkvarteret i Bagdad. FNs utsending Sergio Vieira de Mello blir drept.

13. desember: Saddam Hussein blir tatt til fange.

Flere store
selvmordsangrep preger hele 2004, og den sekteriske volden bare øker og øker.

15. desember 2005: Valg på nasjonalforsamling i Irak. Den sjiamuslimske alliansen får tilnærmet rent flertall.

21. mai 2006
: Den nye statsministeren Nouri al-Maliki leder det første regjeringsmøtet.

5. november: En domstol i Bagdad finner Saddam Hussein skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. Han dømmes til døden og blir henrettet 30. desember.

15. juni 2007: USA fullfører styrkeoppbyggingen og står med 160.000 soldater i Irak.

(Kilde: NTB)

Bagdad (NTB-AFP): Amerikanske fly slapp de første bombene over Bagdad 20. mars 2003. Innen tre uker var gått, hadde invasjonsstyrkene styrtet Saddam Hussein fra makten, men ble så stilt overfor en stadig sterkere opprørsbevegelse.

Det var ingen jubelscener i Bagdads gater torsdag. For mange av de krigstrette innbyggerne i landet har kaoset og de nesten daglige angrepene overskygget at Husseins jerngrep er fjernet.

- USAs president George W. Bush snakker om seier, men jeg mener han kun har oppnådd én ting i dette landet: ødeleggelse, sier Abu Fares al-Daraji, som driver en tobakksforretning i den en gang så travle Saadun-gata i sentrum av Bagdad.

- Det finnes ingen seier. Amerikanerne brakte med seg ting vi ikke kjente til, som terrorisme og drapene vi nå ser i gatene, sier han.

I Mosul ble tre politimenn drept av en veibombe torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vold

Etter befrielsen fra Saddam Hussein er vold og korrupsjon de største problemene landet nå kjemper med, sier president Jalal Talabani.

Røde Kors skriver i en rapport i Irak om skrikende behov på både rent vann og helsetilbud og sier den humanitære situasjonen i landet er blant de mest kritiske i verden.

- I teorien oppnådde de demokrati gjennom valg, en ny grunnlov og en fri presse. Men i realiteten ble ikke demokratiet oppnådd ettersom landet fortsatt er svakt og ikke i stand til å ivareta sikkerheten eller gi folk et samfunn der demokratiet kan blomstre, sier redaktør Tareq al-Maamuri i avisen Al-Bilad Al-Yawm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange drepte

Krigen har kostet flere titusen mennesker livet. Mellom 104.000 og 223.000 døde bare mellom mars 2003 og juni 2006, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Over 4.000 amerikanske og allierte soldater er drept i kamper og angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fem år med krigføring blir utenlandske og irakiske soldater fortsatt utsatt for daglige angrep av opprørere og væpnede islamister, og konflikten mellom sunni- og sjiafraksjonene blir stadig hardere.

- Krigen har vært en udelt katastrofe for den amerikanske utenrikspolitikken og for stabiliteten i Irak og i Midtøsten, sier Irak-ekspert Joost Hiltermann i tankesmia International Crisis Group.

- Jeg håper bare USA finner en måte å navigere seg ut av dette kaoset på uten at Irak faller fra hverandre.

- Fritt

Statsminister Nuri al-Maliki sier invasjonen i 2003 gjorde en slutt på Saddam Husseins jernharde styre og gjort Irak «fritt på alle områder».

- Ytringsfriheten blomstrer i det nye Irak. Regjeringen kontrollerer ikke lenger de intellektuelle og lenker dem ikke fast, sa statsministeren på femårsmarkeringen torsdag.

- I dag nyter de godt av demokratiet etter å ha lidd under tyrannen som behandlet dem som utstøtte. (©NTB)