Skrekkens hus

 

<pHun skulle beskyttes mot morens vold – havnet på skrekk-barnehjemmet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haut de la Garenne

Barnehjemmet blir etterforsket for en større overgrepsskandale. Her følger historien til huset.

22. juni 1867: Jersey Industrial School åpner dørene for "unge fra de lavere klasser av samfunnet, og oversette barn".

1900: Skiftet navn til Jersey Guttehjem. Guttene ble utsatt for bank, og nå avdøde Frank Lewis skriver at gutter fikk fingrene slått av ev en skarp stokk.

1960: Skiftet navn til Haut de la Garenne. Kaninboet.

Da det først åpnet fikk ingen barn som hadde blitt dømt slippe inn. Etter en stund endret det seg da man innså at fengsel ikke var det rette stedet for barn.

1981: En britisk rapport konkluderer med at hjemme ikke har livets rett. Grunnen var ikke kritikk mot måten hjemmet ble drevet på, men rett og slett fordi antallet barn gikk ned.

På denne tiden bodde det bare 30-40 barn der, mens kapasiteten var på 60 barn. Det jobbet cirka 15 personer ved hjemmet.

1986: Hjemmet stenges. De ansatte blir omplassert til andre steder i utdanningssystemet.

2004: Man bruker 25 millioner kroner på å bygge om hjemmet, og man får Jerseys første ungdomshospits med plass til hundre senger.

2006: Politiet på Jersey starter en hemmelig etterforskning av overgrep mot barn på barnehjemmet.

Kilde: BBC.co.uk

På den idylliske kanaløya Jersey etterforskes nå det som kan være en av de verste overgrepssakene i britisk historie.

Ansatte ved hjemmet forgrep seg på barna, man inviterte sågar folk utenfra til å ta del i overgrepene.

- Ubeskrivelig

49 år gamle Pamela bodde på Haut de la Garenne. Til avisen The Daily Telegraph har hun fortalt om en del av sine opplevelser på skrekkens barnehjem. Hun hevder hun ble gitt store doser valium og misbrukt seksuelt en rekke ganger. Når hun gjorde feil ble de ansatte forbannet, og låste henne og de andre barna inne i en celle på cirka fire ganger fire meter, noen ganger i flere dager uten tilsyn.

Hun forteller at barna ble tilbudt sigaretter og alkohol i bytte for seksuelle tjenester. Hun husker også at det konstant var byggeaktivitet i kjelleren der politiet nå har fokuset for sin etterforskning.

- Tingene som skjedde der er ubeskrivelige. Rett og slett de mest ondskapsfulle, sadistiske, ja onde handlingene, du kan forestille deg, sier Pamela til Telegraph.

- Det gjør det bare verre at disse handlingene ble gjort mot nesten forsvarsløse barn, som hadde store problemer, og ingen de kunne be om hjelp.

Skulle beskyttes mot moren

- Et av mine sterkeste minner er strafferommet. Jeg ble sendt hit for den minste ting, som å ikke spise opp maten min, eller hvis de mente jeg hadde sett på en av de ansatte galt. Rommet var cirka tre meter bredt og fire meter langt. Alt som var inni var en skummadrass og et enkelt vindu, uten gardiner.

Grunnen til at Pamela havnet her da hun var 13, var at moren stadig ble mer voldelig. Myndighetene mente hjemmet ikke lenger var trygt for henne, og sendte henne derfor til Haut de la Garenne.

- Vi visste hva som skjedde med hverandre, men vi kunne ikke gjøre noe for å hjelpe nestemann, sier Pamela.

Idyllisk fra oven

Haut de la Garenne, eller Kanin-boet på norsk, ligger på en bakketopp ved kysten. Ser man bilder av stedet fra luften virker det hele som en liten idyll, men man skal ikke endre perspektivet mye for å se det dystre i bygningene. Her inne har mange barn opplevd det som kun kan beskrives som mareritt. Og så mange som 40 voksne har sammen begått ubeskrivelige overgrep.

Helt siden man for noen uker siden fant fragment av en skalle her inne, har politietterforskere svermet over bygningen som har vært hjem for tusenvis av barn, siden hjemmet ble åpnet sent på 1800-tallet. Før funnet hadde man allerede etterforsket hendelsene som fant sted inntil for 20 år siden i over et år.

Frykter flere likfunn

Politiets likhunder har saumfart bygningen fra bunn til topp, og man har funnet flere steder der man tror drap kan ha blitt begått.

Mer enn 160 personer som hevder de ble misbrukt på Haut de la Garenne har så langt snakket med politiet, og alle blir nå trodd på historiene deres om voldtekter, vold og tortur, som skal ha foregått over en 30-årsperiode.

Politiet har så langt ikke funnet noen lik, men de er relativt sikre på at de kommer til å gjøre det.

Festet med overgrep

Noen av vitnene forteller at de ble dopet ned på valium før de ble misbrukt på store fester som ansatte arrangerte. Folk i nabolaget ble invitert for å ta del i grusomhetene. Helst etter en bedre middag, og mengder med alkohol.

Det var disse øyevitneskildringene som fikk politiet til å fokusere på den stengte kjelleren under en av husets deler.

Da politiet endelig klarte å bryte gjennom mursteinene som ble brukt til å forsegle kjelleren fant de et rom på cirka fire ganger fire meter, med en dybde på bare halvannen meter. Selv om rommet var fylt av skrot kjente man raskt igjen detaljer som vitnene hadde fortalt om.

Bak den ene veggen tror politiet at det ligger nok et slikt kammer. I tillegg har en tidligere ansatt, som nå er siktet for overgrep, fortalt politiet om et tredje rom, som også kan ha vært sentralt i misbruket.

Varsleren

Stuart Syvret var helseminister for Jersey. Etter at han ble kastet har han gått til flere krasse angrep på regjeringen på kanaløya. Ifølge Syvret har det dannet seg en kultur der man ikke bryr seg om forholdene barnehjemsbarna levde under. Ifølge ham har flere av øyas mest prominente politikere kjent til saken, uten at de har løftet en finger for å få fram sannheten om hva som har skjedd.

Det var tidlig på året i 2007 at Syvret, som har vært folkevalgt i 17 år, gikk ut offentlig med de mørke hemmelighetene han satt på.

- Jeg fikk stadig oftere høre om kriminelle handlinger. Dess mer jeg undersøkte, jo klarere ble det at det var snakk om en total systemsvikt.

Det Syvret var iferd med å avsløre var

misbruk av barn som pågikk så langt tilbake som femti år i tid. Både barna som hadde bodd der, og tidligere ansatte, fortalte om oppbankinger, pisking og strenge straffer for selv de mildeste overtredelser av reglene.

- Mine politikerkollegaer ville ikke høre. De sto for den samme kulturen som lot dette skje over flere årtier. Det er tildekking og hysjing som vanlig her på Jersey, sier Syvret til BBC.

En siktet

Så langt er bare en person siktet for å ha tatt del i overgrepene. Politiet på Jersey sier likevel at de har 40 personer i søkelyset, men at det er de tekniske undersøkelsene som skal føre fram til dommer i denne saken. Først må man finne ut hva som har skjedd, og nøyaktig hvor mange lik som finnes under skrekkens barnehjem.