Portishead i Berlin:Ufokuserte 90-tallshelter

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTeknikken sviktet og bandet virket dårlig forberedt da Portishead presenterte sitt tredje album i Berlin i går kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Berlin) 250 inviterte pressefolk og fans fra hele Europa var til stede da det britiske bandet presenterte låter fra sitt tredje album «Third» som slippes i slutten av april.

Det var ikke en konsert i vanlig forstand, men en «session» for tyske Radio Eins, i DDRs tidligere kringkastingshus i Nalepastrasse.

Nærkontakt

Instrumenter og utstyr står i en sirkel midt i salen. Pressen sitter med notatblokkene sine klare, og fans som har vunnet billetter i ulike konkurranser er klare for nærkontakt med Geoff Barrow, Beth Gibbons, Adrian Utley og livebandet som er utvidet med ytterligere to medlemmer. Ingen sitter mer enn ti meter fra bandet, de nærmeste kun to.

Geoff Barrow understreker at vi er med på en innspilling, at vi må være stille mens de spiller, og at noen av låtene nok må gjøres på nytt om de ikke sitter ved første forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beth Gibbons kommer slentrende inn på gulvet med et vannglass i hånda. Hun tar en slurk, og så er det i gang. Gibbons holder et hardt grep rundt mikrofonen og krøker seg sammen bak stativet. Det ser ut som hun lider.

Hun rekker så vidt å signalisere at lyden fra keyboardisten må opp før de første problemene melder seg. Lyden i tromma er ikke god og det hele avbrytes kjapt.

Teknisk trøbbel

Og slik fortsetter det mer eller mindre gjennom hele seansen. Det føles mer som å være flue på veggen i bandets øvingslokale enn på konsert.

Keyboardisten kjeder seg. Han tar en øl. Rusler en runde før han setter seg på en monitor ved siden av Gibbons. Hun sitter med beina i kors. De småprater og ler. Dette kan bli en lang kveld tenker vi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Come on!» roper en frustrert fan når samme låt avbrytes gang på gang. «Til hvem nå det var som sa det - Fuck off!» smeller det fra Geoff Barrow.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når bandet først klarer å komme seg gjennom en låt uten avbrytelser står applausen i taket, og publikum lar seg rive med.

Portishead anno 2008 beveger seg mellom hjerteskjærende mumling, episk rock og monotone beats. Men det høres fortsatt ut som Portishead vi kjenner fra 90-tallet, og at det er gått 11 år siden forrige album er vanskelig å forstå. Tiden må gå veldig sakte i Portishead, landsbyen Bristol-bandet har lånt navnet sitt fra.

Delte meninger

- La 90-tallet forbli på 90-tallet. Dette var kjedelig, var min israelske journalistkollegas umiddelbare dom.

Arne Sattler fra det tyske musikkmagasinet Intro syns lydbildet er blitt mer industrielt og at det kan minne om Einstürzende Neubauten, men var ikke helt overbevist etter gårsdagens «konsert».

- Jeg syns ikke det virker som ordene er like godt integrert i musikken som tidligere. Og i kveld kunne man få inntrykk av at Beth Gibbons måtte kjempe mot gutta i bandet, at de ikke jobbet sammen. De bør nok øve litt mer, sier han og setter på et skeivt smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Katja (24) fra Berlin derimot var i skyene etter seansen. ABC Nyheter la merke til henne allerede ved inngangen før det hele startet. Hun hadde ikke invitasjon til den lukkede arrangementet, men spurte pent om hun allikevel kunne komme inn. Det fikk hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var «great»! Jeg syns de nye låtene virker mer dynamiske, og noen av dem passer bra å spille på klubb. Men det var synd det var så lyst i salen, det kunne blitt mer atmosfærisk om låtene ble fremført i en dunklere setting.

«Third» slippes 28. april. Singelen «Machine Gun» er allerede ute. Portishead starter sin Europa-turne i Porto, Portugal, 26. mars og besøker bl.a. Italia, Tyskland, Nederland, England, Frankrike, Belgia, Danmark, Spania og Coachella-festivalen i California frem til midten av mai. Ingen norske datoer er bekreftet.

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her