Tidenes kraftigste eksplosjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag morgen ble det kraftigste gammaglimtet noensinne observert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stjerne er død. Til tross for at avstanden var rundt 7,8 milliarder lysår, kunne man se fenomenet med det blotte øye. Noe som aldri har skjedd før, skal man tro Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- På den avstanden ville til og med Melkeveien med sine 300 milliarder soler være vanskelig å se, selv med verdens største teleskoper, skriver han på sin nettside.

Her kan du se en film av det som skjer inne i kjernen.
Her kan du se en film av eksplosjonen.

Illustrasjon: Dana Berry, SkyWorks DigitalIllustrasjon: Dana Berry, SkyWorks Digital

Men selv om man kunne ha sett glimtet, er det ikke sannsynlig at noen la merke til det. Siden ingen visste det ville skje på forhånd.

Gammaglimtet, som skjedde i stjernebildet Bjørnevokteren, varte i 50 sekunder. Man har registrert hendelsen fordi observatorier i rommet sendte automatiske meldinger til jordens teleskoper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gammamysteriet

Gammaglimt ble først oppdaget ved tilfeldighet på 1960-tallet ved hjelp av Vela-satellittene. Utbruddenes varighet varierer fra en brøkdel av et sekund til noen få minutter.
Den første identifikasjonen av et gammaglimt ble gjort i 1997.
I dag tyder observasjoner på at gammaglimt opptrer når en type meget massive stjerner har brukt opp brennstoffet i sine kjerner og den dermed kollapser på grunn av tyngdekreftene og danner ett sort hull. Denne teorien støttes blant annet ved observasjoner der man har påvist at noen gammaglimt er forbundet med supernova-eksplosjoner (som også skyldes kollaps av stjernens kjerne).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen mulighet å få et gammaglimt på er når to kompakte stjerner (for eksempel en nøytronstjerne og et sort hull) roterer rundt hverandre og tilslutt kolliderer og produserer gammastråling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gammadøgn

Det har det siste døgnet forøvrig vært hele fire gammaglimt. Normalt går det ett til to døgn mellom hvert smell og lang tid mellom hvert gammaglimt som er så sterkt at en etterglød i synlig lys kan observeres med teleskoper. Tre av gammaglimtene det siste døgnet har hatt en slik etterglød.


- Dette døgnet er nok det mest eksepsjonelle gammaglimtdøgnet noensinne og mailsystemene som distribuerer informasjon til forskerne om hendelsene har store problemer med å håndtere all informasjonen, forteller Ødegaard.