Dalai Lama vil ha nye samtaler med Kina

Foto: REUTERS/Arko Datta (INDIA) / SCANPIX
Foto: REUTERS/Arko Datta (INDIA) / SCANPIX 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama ønsker at samtalene mellom hans tibetanske eksilregjering og Kina skal gjenopptas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama ønsker at samtalene mellom hans tibetanske eksilregjering og Kina skal gjenopptas, slår en av hans rådgivere fast. Medarbeideren til Tibets åndelige leder påpekte onsdag videre at Dalai Lama er forpliktet til en fredelig løsning på konflikten.

- Begge parter må innse at vi skal bo side ved side. Vi må snakke med hverandre, sier Tenzin Taklha.

- Hans høyhet er forpliktet til dialog med kineserne. Vi må møtes ansikt til ansikt og snakke med hverandre. Kineserne vil aldri løse den tibetanske konflikten ved å sende soldater, understreker han og fastslår at det bare er gjennom samtaler det er mulig å oppnå løsninger som gagner begge parter.

Kinas statsminister Wen Jiabao fremholdt tirsdag at han er villig til å gjennomføre nye samtaler, men bare dersom Dalai Lama gir opp det Kina tolker som kampen for et selvstendig Tibet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ber ikke om uavhengighet, sier Dalai Lamas rådgiver og presiserer at eksillederen ønsker selvstyre for Tibet innenfor Kinas grenser.

«Liv og død»

Kina beskriver konflikten om Tibet som «en kamp på liv og død». Onsdag viste BBC nye bilder av tibetanere som protesterte mot det kinesiske styret i Tibet. Demonstrantene rev i stykker det kinesiske flagget.

Kinesisk politi har slått ned urolighetene i selve Tibet og flere andre kinesiske provinser, blant annet Gansu og Sichuan, med hard hånd. Den tibetanske eksilregjeringen sier 99 mennesker er drept den siste uka, men tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ba også pave Benedikt XVI i en uttalelse om dialog og toleranse mellom tibetanere og kinesere og om at det må bli slutt på voldshandlingene.

Endrer ikke OL-planer

Protestaksjonene har blusset opp bare få måneder før Kina er vertskap for sommer-OL, men foreløpig tyder ingenting på at landet vil endre OL-planene. Det betyr at stafetten med OL-ilden som planlagt vil gå gjennom Tibet på vei mot Mount Everest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppstigningen til toppen av verdens høyeste fjell vil bli høydepunktet under stafetten og «en stor bragd i den olympiske historien», sier organisasjonskomiteens visepresident Jiang Xiaoyu.

Forsiktig kritikk

Vestlige land har vært forsiktige i sin kritikk av Kinas håndtering av urolighetene. Frankrikes utenriksminister Bernhard Kouchner ba tirsdag politikerne om å vurdere å boikotte åpningsseremonien under sommer-OL, men tonet onsdag ned uttalelsene.

- Vi er langt mer økonomisk avhengig av Kina enn de er av oss. Landet er en uunnværlig partner for omtrent alle land i verden, sa Kouchner.

Han understreker at utenrikspolitikk overfor Kina også preges av økonomiske beslutninger, «enkelte ganger på bekostning av menneskerettighetene».

Følsomt tidspunkt

Men britenes statsminister Gordon Brown gjorde det onsdag kjent at han vil møte Dalai Lama når han besøker Storbritannia i mai. Flere analytikere mener dette kan få konsekvenser for Browns ønske om tettere bånd med Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da Angela Merkel møtte Dalai Lama, ble kinesiske myndigheter virkelig irriterte, sier Yiyi Lu, Kina-ekspert ved den britiske tankesmia Chatham House.

Tysklands forbundskansler møtte Dalai Lama i september i fjor.Browns kunngjøring kom på et spesielt følsomt tidspunkt, like etter uroen i Tibet og bare måneder før OL i Beijing, mener Kina-eksperten. (©NTB)