Slik er Bush' suksess

Dette barnet ble såret i et granatangrep tirsdag, og mottok behandling ved sykehuset i Balad. Foto: Scanpix/Reuters.<p> </p>
Dette barnet ble såret i et granatangrep tirsdag, og mottok behandling ved sykehuset i Balad. Foto: Scanpix/Reuters. 

Torsdag markerer Irak femårsdagen for den amerikanske invasjonen av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRAK-KRIGEN
* Over 4000 amerikanske soldater og soldater fra koalisjonsstyrkene.
* Mellom 104 000 og 223 000 sivile irakere mistet livet mellom mars 2003 og juni 2006, ifølge Verdens helseorganisasjon:
* Den internasjonale Røde Korskomiteen har i sin siste rapport sagt at krisen for flere millioner irakere som har liten eller ingen tilgang på rent vann og helsetjenester er «den mest alvorlige i verden.»
* Mer enn to millioner har flyktet fra landet.

(AFP)

Amerikanske soldater bevokter et museum i Bagdad. Bildet er tatt 11. november 2003. Foto: Scanpix/AP.Amerikanske soldater bevokter et museum i Bagdad. Bildet er tatt 11. november 2003. Foto: Scanpix/AP.

20. mars 2003 slapp amerikanske krigsfly de første bombene over Bagdad, ved starten av en invasjon som i løpet av tre uker veltet den tidligere diktatoren Saddam Husseins regime.

Fem år senere står irakiske og amerikanske styrker fremdeles overfor daglige angrep fra opprørsgjenger og militante islamister, og kampene mellom væpnede fraksjoner tilhørende både den sunni- og sjiamuslimske befolkningen raser videre.

Mens konflikten går inn i sitt sjette år planlegger fredsaktivister hundrevis av demonstrasjoner verden rundt, mens USAs president George W. Bush gjør seg klar til nok en gang å forsvare den sterkt kritiserte krigen.

- Suksess

Mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet sjokkerte verdensopinionen. Foto: Scanpix/AP.Mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet sjokkerte verdensopinionen. Foto: Scanpix/AP.

Ifølge utdrag som har blitt offentliggjort i forkant av en tale presidenten snart skal holde vil han innrømme at krigen har hatt en høy pris både i menneskeliv og midler. Samtidig forsvarer Bush både avgjørelsen om å invadere og økningen av styrketallet i fjor.

«Svarene er klare for meg: å fjerne Saddam Hussein fra makten var den rette avgjørelsen, og dette er en kamp Amerika både kan og må vinne», vil han si i en tale ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Det har vært en viss fremgang i store deler av det sørlige og sentrale Irak, der situasjonen nå er mindre voldelig enn den var for et år siden. Ekstrainnsatsen av amerikanske styrker i løpet av året som gikk gjør at det nå står mer enn 160 000 amerikanske soldater i Irak. Dette har bidratt til å demme opp for voldshandlingene, og titusenvis av tidligere sunniopprørere har blitt rekruttert til kampen mot Al-Qaida.

Angrep

En amerikansk soldat plasserer et flagg over ansiktet til en av Bagdads mange Saddam-statuer før den rives ned. Arkivfoto fra 9. april 2003. Foto: Scanpix/AP.En amerikansk soldat plasserer et flagg over ansiktet til en av Bagdads mange Saddam-statuer før den rives ned. Arkivfoto fra 9. april 2003. Foto: Scanpix/AP.

Samtidig har den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr beordret sin militsgruppe Mahdihæren til å stanse angrep mot irakiske sivile og sikkerhetsstyrker. Opprørere fortsetter imidlertid ufortrødent med sine angrep.

Den irakiske økonomien ligger i ruiner, med en arbeidsledighet på mellom 25 og 50 prosent. Offentlige tjenester som vann og elektrisitet har ennå ikke kommet skikkelig på plass, selv om det er brukt milliarder av dollar på gjenoppbyggingsprosjekter. I fjor dokumenterte den amerikanske ambassaden i Bagdad korrupsjon i alle deler av regjeringsapparatet, og stilte spørsmål ved regjeringens vilje til å slå ned på den.

Krigen er anslått å ha kostet USA mer enn 400 milliarder dollar, og er dermed den dyreste konflikten i verdenshistorien.

Så langt har amerikanerne fått lite igjen for sin investering. USAs status i Midtøsten er forringet, Iran har fått sterkere innflytelse i regionen, og oljeprisen har nådd rekordnivåer, med de effektene det vil kunne få for verdensøkonomien.

(AFP)

Personvernpolicy