Beskylder Dalai Lama for Tibet-opptøyer

<div class="viewNews">Kinas statsminister Wen Jiabao beskylder Dalai Lama for å stå bak opptøyene som har herjet Tibet. Mandag gjennomførte tibetanske demonstranter en protest utenfor den kinesiske ambassaden i London. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/ SCANPIX</div>
Kinas statsminister Wen Jiabao beskylder Dalai Lama for å stå bak opptøyene som har herjet Tibet. Mandag gjennomførte tibetanske demonstranter en protest utenfor den kinesiske ambassaden i London. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/ SCANPIX

Tibets åndelige leder Dalai Lama står bak opptøyene og den voldelige uroen i området, og tilhengerne hans prøver å sabotere Beijing-OL, mener Kinas statsminister Wen Jiabao.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er rikelig med fakta og bevis som dokumenterer at denne hendelsen ble organisert, planlagt og satt i gang av Dalai-klikken. Dette har avslørt de gjentatte påstandene fra Dalai-klikken om at den ikke er ute etter selvstendighet, men fredelig dialog, sa Wen til pressen etter avslutningen av den kinesiske folkekongressen tirsdag.

Kinesiske myndigheter beskyldes for brutal maktbruk mot demonstrantene i Lhasa, men Wen hevder de kinesiske styrkene var «ekstremt tilbakeholdne» i aksjonen mot demonstrantene.

Han mener demonstrantene bruker aksjonene til å sabotere Beijing-OL i august for å oppnå målet sitt om selvstendighet. Samtidig sier leder Jacques Rogge i Den internasjonale olympiske komité (IOK) at ingen land har tatt til orde for å boikotte Beijing-OL på grunn av kinesernes politikk i Tibet.

– Løgn

Wen avviser videre Dalai Lamas beskyldninger om at Kina står bak et kulturelt folkemord i Tibet, som «gjennomført løgn».

– Voldelige bråkmakere drepte uskyldige mennesker og brukte ekstremt hardhendt fremgangsmåte. Dette undergravde den normale sosiale ordenen i Lhasa, sa Wen om demonstrasjonene og oppstanden som preget Tibets hovedstad Lhasa i helgen.

Dalai Lama, som flyktet i eksil i India i 1959, avviser kinesernes anklager om at han har oppfordret til opptøyene.

– Dette er grunnløse beskyldninger, sier talsperson Tenzin Taklha for Dalai Lama.

– Det begynte som en eller to hendelser. Og på grunn av teknologien, på grunn av jungeltelegrafen, spredte det seg raskt. Dette skjedde veldig spontant, sier Taklha.

Mange drept

Det offisielle tallet på døde etter helgens opptøyer er 13, og ifølge kinesiske myndigheter er det demonstrantene selv som er ansvarlige.

Den tibetanske eksilforsamlingen, som holder til i Dharamsala i India, avviser påstanden fra Kina og hevder at flere hundre tibetanere er drept som følge av kinesisk politis harde inngripen mot aksjonistene. De store demonstrasjonene mot Kinas styre i Tibet startet 10. mars.

Sensur

Presseorganisasjoner fordømmer Kinas forsøk på å hindre internasjonal presse i å dekke opptøyene i Tibet og sier Kina bryter løftene om mer åpenhet i forbindelse med OL.

Den internasjonale presseorganisasjonen Reportere uten grenser sier utenlandske journalister er blitt hindret i å ta seg inn i Tibet og at det er innført streng sensur mot internettsider og også mot kinesisk presse.

Den kinesiske statsministeren sa tirsdag at det kan bli aktuelt å slippe inn utenlandske journalister i området, men ville ikke si når dette kan skje. (©NTB)

Personvernpolicy