Dalai Lama: Kulturelt folkemord i Tibet

Det har vært voldsomme opptøyer i Tibet den siste tiden. Her legges en demonstrant i bakken. (Foto: Scanpix)
Det har vært voldsomme opptøyer i Tibet den siste tiden. Her legges en demonstrant i bakken. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama mener det pågår et «kulturelt folkemord» i Tibet og krever en gransking av opptøyene der 80 personer kan ha blitt drept de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dharamsala (NTB-AFP-Reuters):Tibets åndelige leder, Dalai Lama, fordømmer «folkemordet» som han mener nå finner sted i Tibet.

– Enten det er med vilje eller utilsiktet foregår det en form for kulturelt folkemord, sa Dalai Lama på en pressekonferanse i Dharamsala i India søndag.

Dalai Lama mener det pågår et «folkemord» i Tibet. (Foto: Scanpix)Dalai Lama mener det pågår et «folkemord» i Tibet. (Foto: Scanpix)

– De baserer seg rett og slett på bruk av makt for å få fred. En fred som er oppnådd ved bruk av makt gjennom et terrorvelde. Samtidig krever han en internasjonal gransking av opptøyene i det kinesiskokkuperte landet.

– Vær så snill å granske det. Hvis det er mulig må en eller annen internasjonal organisasjon nå forsøke å undersøke situasjonen i Tibet, var Dalai Lamas bønn til verdenssamfunnet.

Holder journalister unna

Tungt bevæpnede kinesiske sikkerhetsstyrker patruljerte gatene i Tibets hovedstad Lhasa søndag. Ifølge kabel-TV i Hongkong hadde rundt 200 militærkjøretøyer kjørt inn i byen. Det skal ha vært om lag 40 til 60 væpnede soldater i hvert kjøretøy, skriver BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skill mellom fiender og venner, oppretthold ro og orden, var budskapet som strømmet ut fra høyttalere til byens innbyggere.

Kinesiske myndigheter har krevd at folk som har vært involvert i demonstrasjonene, overgir seg i løpet av mandag.

Til tross for at det fra kinesisk hold hevdes at det er blitt rolig i Lhasa, forteller utlendinger som akkurat har reist fra byen, om gjentatte skuddvekslinger også søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hørte dempede skuddsalver. Det er ingen tvil om det, sier Gerald Flint, amerikansk turist og tidligere marinesoldat. Han forteller også at sikkerhetsstyrker inntok Lhasa, men at det fortsatt var kaos i gatene.

– Minst 80 drept

Utenlandske journalister har ikke adgang til Lhasa, og det er svært vanskelig å få bekreftet fra uavhengige kilder hva som skjer eller hvor mange mennesker som er drept.

Den tibetanske eksilregjeringen meldte at minst 80 personer er drept i Lhasa siden opptøyene startet fredag. Uroen oppsto da hundrevis av tibetanere, mange av dem buddhistiske munker, gikk til angrep på kinesiskeide butikker, banker og regjeringskontorer mens de ropte slagord for uavhengighet og kastet steiner mot politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De offisielle tallene fra kinesisk hold er betraktelig lavere. Kinesiske myndigheter opererer med 10 drepte og sier de er uskyldige sivile som ble brent i hjel av demonstrantene.

Også i Kina er tilgangen på informasjon mager. TV-skjermene blir svarte hver gang CNN sender en sak om uroen i Tibet. Lørdag ble også videonettstedet YouTube stengt etter at det var lagt ut bilder fra opptøyene i Tibet.

Sprer seg

Samtidig som sikkerhetsstyrker strammer grepet i Tibet, sprer urolighetene seg til andre områder i Kina som er befolket av tibetanere.

I den sørvestlige Sichuan-provinsen, som grenser til Tibet, meldes det at minst sju personer ble drept da flere hundre tibetanere demonstrerte i byen Ngawa søndag.

I byen Xiahe vest i Kina skal det ha blitt innført portforbud søndag. Dagen før brukte politiet tåregass mot munker og andre som demonstrerte til støtte for Tibet, etter at noen demonstranter hadde angrepet offentlige bygninger.

De fleste i byen er redde for å prate om hva som skjer, men en munk forteller at kampen fortsetter.

– Det er klart vi er veldig redde. Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Men det vil fortsette fordi vi vil ha friheten vår. De unge munkene ønsker at Dalai Lama skal komme tilbake, sier munken til The Observer. (©NTB)