Kamp om politiets bildebruk i lommemannsaken

<p>– Han ble ikke spurt om å samtykke til fotograferingen og jeg som er forsvarer ble heller ikke spurt. Nå planlegger politiet å bruke dette ene bildet i mer enn 50 fotokonfrontasjoner. Dette er ulovlig ervervet bevis, sier advokat Tor Erling Staff . (Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX)</p>
– Han ble ikke spurt om å samtykke til fotograferingen og jeg som er forsvarer ble heller ikke spurt. Nå planlegger politiet å bruke dette ene bildet i mer enn 50 fotokonfrontasjoner. Dette er ulovlig ervervet bevis, sier advokat Tor Erling Staff . (Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX)

Politiet kan bli nektet å bruke et viktig bilde de har tatt av den siktede i lommemannsaken. Advokat Tor Erling Staff mener fotografiet er ulovlig tatt og vil klage etterforskerne inn for lagmannsrett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Peter Tálos): Staff sier til NTB at han vil klage til Eidsivating lagmannsrett i påskeuken og be domstolen nekte politiet å benytte et ferskt bilde av den siktede 55-åringen. Bildet ble tatt like etter at bergenseren hadde mottatt et brev fra datteren i fengselet, noe som var den første kontakten den siktede hadde med omverdenen etter at han ble pågrepet i januar.

Sa ikke ja

– Han ble ikke spurt om å samtykke til fotograferingen og jeg som er forsvarer ble heller ikke spurt. Nå planlegger politiet å bruke dette ene bildet i mer enn 50 fotokonfrontasjoner. Dette er ulovlig ervervet bevis, påstår Staff.

Politiadvokat Jorid Kile Berg avviser kritikken fra Staff og sier bildet er lovlig tatt og at det allerede har vært brukt i minst fem fotokonfrontasjoner. Hun mener det er helt uriktig når Staff nå vil forsøke å stanse bruken.

– Staff kan ta opp dette når saken kommer til hovedforhandling. Da kan han klage på metoden som er brukt for å innhente bevis, men at dette skal være ulovlig og at vi dermed må slutte å bruke bildet nå under etterforskningen kan jeg ikke se, sier Kile Berg.

Hun sier politiet uansett har bilder av 55-åringen fra den dagen han ble pågrepet av politiet i Bergen. Fotoene som er tatt i etterkant skal derimot være bedre egnet til bruk under fotokonfrontasjonene. Senest i begynnelsen av mars ble fotografiene brukt under to dommeravhør av fornærmede barn

– Uaktuelt

Ifølge Staff er politiadvokatens forslag imidlertid helt uaktuelt.

– Hvis vi skal vente så lenge, så finnes det ikke den dommer i verden som vil avvise 50 bevis som er samlet inn av politiet gjennom dommeravhør og fotokonfrontasjon. Vi må få avklart bruken av bildet nå, sier Staff.

Forrige mandag ble 55-åringen fengslet for fire nye uker i Follo tingrett. Siktelsen mot mannen omfatter elleve lovbrudd begått overfor ni gutter. Det var ventet at siktelsen skulle blitt utvidet. Politiet arbeider fortløpende med å avholde dommeravhør av mulige fornærmede barn under 14 år og teknisk er derfor den pågrepne 55-åringen også siktet når slike avhør gjennomføres.

– Formelt er mannen siktet for alle forhold der vi gjennomfører dommeravhør. Han har også sin forsvarer til stede når slike avhør finner sted, forklarer Jorid Kile Berg.

Rettssak i 2009

I påsken vil hele teamet av etterforskere i lommemannsaken for første gang på halvannet år ta samlet ferie.

I alt er mannen mistenkt for 150 overgrep, det mest alvorlige med en strafferamme på 15 års fengsel.

– Ettersom den siktede har avvist alle politiets forsøk på å få til et avhør innebærer det at vi må etterforske fram alle sider av saken på den tradisjonelle måten. Det kan jo også tenkes at han har alibi for saker vi mistenker ham for, men som han nå ikke forteller oss om, sier politiadvokaten.

Hun beklager bergenserens manglende vilje til å samarbeide med politiet, men sier det ikke får noen konsekvenser for arbeidet, med unntak av at ting kan ta litt lengre tid.

– Jeg satser på å levere inn forslag til tiltale i løpet av høsten. En rettssak vil trolig ikke skje før tidligst våren 2009, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy