Fryktet selvmordsbomber var på vei mot Støre

<p>Carsten Thomassen blir evakuert fra Hotell Serena. Foto: Scanpix </p>
Carsten Thomassen blir evakuert fra Hotell Serena. Foto: Scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fryktet at en selvmordsbomber var på vei mot rommet der utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) søkte tilflukt under angrepet mot Hotel Serena i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i et intervju magasinet Norsk Politi har gjort med lederen for livvakttjenesten i PST, Sjur Bakken, skriver Aftenposten.

Bakken forteller at livvakten som gikk opp i lobbyen for å hjelpe sårede, fikk «klar beskjed» av afghansk politi om å trekke seg tilbake. Dessuten fikk de beskjed om at det høyst sannsynlig var en selvmordsbomber til som ennå ikke var lokalisert i lokalet.

- Ingen visste om denne personen var på vei mot det sikre rommet. I den situasjonen var det riktig å gå tilbake til Støre, sier Bakken.Han legger til:

- De fikk en situasjon som nesten var vanskeligere enn noe av det vi har trent på.

På denne reisen var det utenriksminister Støre som var prioritert for PSTs livvakter. Bakken forteller om de tøffe valgene livvaktene må ta hvis noen i reisefølget skades.

- Hvis det vesentlig reduserer sikkerheten til den personen livvakten passer på, kan vi ikke avgi ressurser for å redde andre - uansett om det er en tilfeldig tredjeperson, andre i en norsk delegasjon eller egne kolleger som er alvorlig skadet.

Det er en veldig vanskelig avgjørelse, og de fleste forventer at politiet skal bistå når det er fare for at menneskeliv kan gå tapt, sier Bakken. (©NTB)

Personvernpolicy