Haakon Lie (102) «innkalte» forsvarsministeren

<p>Haakon Lie i samtale med statsministeren på sin 100- årsdag. Foto: Scanpix </p>
Haakon Lie i samtale med statsministeren på sin 100- årsdag. Foto: Scanpix

Tidligere partisekretær Haakon Lie ringte partikontoret til Ap og uttalte at planene om forsvarskutt var «galskap». Kort etter møtte forsvarsministeren og partisekretæren hjemme hos ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sa til forsvarsministeren at disse planene var galskap. Men de modererte dem jo etterpå, sier han til Aftenposten.

Møtet hjemme hos Lie på Ulvøya i Oslo bekreftes av dagens partisekretær Martin Kolberg.

Haakon Lie sier til avisen at han reagerte skarpt da forsvarssjef Sverre Diesens planer om fremtidens norske forsvar ble kjent like før jul i fjor.

Planene om «nedbygging av baser og reduksjon av hæren til noen bataljoner av profesjonelle soldater» opprørte 102-åringen som var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 1945 til 1969.

- Jeg mente det var livsfarlig at våre landstyrker skulle opplæres og instrueres til kamp utenfor det som var NATOs opprinnelige område.

Afghanistan. Bagdad. Hvorfor var det ikke Somalia? Hvorfor ikke Sudan, spør han retorisk. - Dette at Norges grenser skulle gå i Afrika var for meg helt horribelt! sier han.

- Derfor ringer jeg partikontoret, og spør hva det egentlig er som skjer med Forsvaret. Like etter kommer partisekretæren og forsvarsministeren ut til meg på Ulvøya. Hun beroliger Haakon, sier Lie, som ikke sjelden omtaler seg selv i tredjeperson.

Partisekretær Martin Kolberg sier til Aftenposten at Haakon Lie oppførte seg galant og serverte både ham og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kaffe og kaker under besøket. (©NTB)

Personvernpolicy