Flere drept i Tibet

Voldsomme opptøyer i Tibets hovedstad Lhasa har ført til minst to dødsfall så langt. Foto: Scanpix.<br><p> </p>
Voldsomme opptøyer i Tibets hovedstad Lhasa har ført til minst to dødsfall så langt. Foto: Scanpix.
 

Flere mennesker ble drept i hovedstaden Lhasa i Tibet fredag. Kinesiske styrker trår hardt til mot store demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået AFP er foreløpig uklart nøyaktig hvor mange som har omkommet. Hovedstaden er preget av vold og kaos som følge av de største anti-Kina-demonstrasjonene på flere år.

- Vi er veldig opptatt med skadde mennesker nå. Det er mange skadde her. Noen har definitivt omkommet, men jeg vet ikke hvor mange, sier en kvinnelig ansatt ved et sykehus i Lhasa.

- Ber om måtehold

Samtidig som nyhetene om de første dødsfallene kommer ut, har den amerikanske ambassadøren i Beijing bedt kinesiske myndigheter om å vise måtehold i reaksjonene på demonstrasjonen, ifølge en talsmann for USAs utenriksdepartement.

Utenlandske turister i Lhasa har beskrevet de kaotiske scenene som utspiller seg der, mange havnet midt i kaoset da demonstrasjonen, som beskriver den største rettet mot Kina på 20 år, tok til.

En fransk statsborger som nettopp hadde kommet til byen sammen med sin kone var i gamlebyen da han så demonstrantene.

- Klokken var cirka ett på ettermiddag da vi så hvite bannere i folkemengden. Så kom politiet med store styrker, og vi måtte bare komme oss bort, sier han til AFP.

- Guiden vår ble bekymret for sikkerheten, og ba oss om å forlate da politiet kom, sier han.

Kraftige sammenstøt

Turisten ble altså vitne til begynnelsen på en konfrontasjon som har vart i mange timer nå. Butikker ble satt i brann, og mange ble skadd. Flere vitner har meldt om lyden av skudd.

- Det ble en del panikk. Vi løp vekk sammen med alle de andre. Også butikkinnehavere stengte raskt butikkene sine før de forlot området, sier den franske turisten.

Volden utartet seg raskt, og flere ble løpt ned av folk som rømte fra stedet der politiet gikk til aksjon mot demonstrantene.

Tilløpet til vold er en sterk påminner til turister om at det billedskjønne landet i Himalaya ble satt under kontroll av Kina så sent som på 50-tallet. Siden den gang har det vært sterk misnøye med okkupanten.

Personvernpolicy