Farmers Market: «Surfin' USSR» (Ipecac/Division/Tuba)

Original balkansurf

De smått genierklærte balkancowboyene i Farmers Market er etter åtte år klare med sitt fjerde album, som ikke står tilbake for noen av deres tidligere utgivelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Surfin' USSR»«Surfin' USSR»

«Surfin' USSR» er altså Farmers Markets første utgivelse siden 2000, og siden sist er gruppen tatt inn i varmen på Mike Pattons kredlabel Ipacec. Om dette medfører verdensherredømme for bandet er ikke godt å si, men at de sikrer seg litt ekstra oppmerksomhet etter dette er det liten tvil om.

Med Stian Carstensens trekkspill som kledelig bakteppe gjennom hele produksjonen, er «Surfin' USSR» en selvskreven kandidat til årets mest forunderlige norske plateutgivelse. Balkanreferansene er som seg hør og bør i dette selskapet gjennomgangstema atter en gang. Noe Farmers Market denne gangen topper med sine særdeles originale covertolkninger av henholdsvis Carolas Grand Prix-bidrag fra 1983, «Främling» («Ladyboy's Night At The Cultural Relativism Saloon») og Gerry & The Pacemakers toneangivende hitlåt fra 1964, «Ferry Cross The Mersey» («Lodtschitze Mini Maritza»).

Nå trenger ikke nødvendigvis Farmers Market å pynte på fasaden med coverlåter, da det meste de selv står bak holder et absolutt akseptabelt nivå. Men når det gjøres så originalt som i dette tilfellet, gir det produksjonen ekstra krydder med ikke helt skjult og ikke minst ironisk lekende undertone.

På scenen er Farmers Market et usedvanlig og mektig skue som tilsynelatende helt problemløst trollbinder sitt publikum med sin ekstremt høye underholdningsverdi. På plate er i midlertidig ikke magien like smittende, selv om det ikke er vanskelig å se for seg hvordan dette utarter seg i konsertsammenheng. Som på sine tidligere utgivelser, føles derfor resultatet også denne gangen noe amputert i forhold til hva dette kunne ha vært.

«Surfin' USSR» er likevel en mer eller mindre helstøpt utgivelse innenfor sitt format, men vil nok score aller høyest hos de som har en forkjærlighet for å ta folkelig balkanrock med snev av alt mulig annet (fra bluegrass til folk og punk) inn i stuene sine.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy