Solberg håper på islandsk sug

Høyre-leder Erna Solberg mener et islandsk EU-medlemsskap er det som må til for å få EU-debatten til å ta av igjen i Norge. Torsdag deltok hun på møter med sine europeiske søsterpartier i forkant av Unionens vårtoppmøte i Brussel. Foto: Trygve Mellvang-Berg / Scanpix.
Høyre-leder Erna Solberg mener et islandsk EU-medlemsskap er det som må til for å få EU-debatten til å ta av igjen i Norge. Torsdag deltok hun på møter med sine europeiske søsterpartier i forkant av Unionens vårtoppmøte i Brussel. Foto: Trygve Mellvang-Berg / Scanpix.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg håper medvind for ja-siden på Island kan blåse liv i den norske EU-medlemskapsdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener fraværet av en skikkelig debatt skader norske interesser.

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): - Det må skje noe i EU eller rundt EU som gjør at debatten tar litt mer fart igjen, sier Solberg til NTB.

Hun tror den mest sannsynlige vitaminpillen for den norske medlemskapsdebatten vil være et islandsk ja til EU. Selv om den islandske koalisjonsregjeringen ikke har medlemskap på dagsordenen, viser ferske meningsmålinger et solid flertall for ja-siden på Island.

Kunne snu Kyst-Norge

- Jeg mener at et islandsk EU-medlemskap nok ville ha snudd opinionen i distriks-Norge, sier Solberg, som mener tilværelsen ville bli svært vanskelig for fiskerinasjonen Norge med Island som EU-medlem.

- Island er tøffe nok forhandlere utenfor EU, om ikke de også skal ha hele EU i ryggen når de forhandler med oss, sier Solberg.

Høyre-lederen deltok torsdag på et møte med sine søsterpartier i Europa i forkant av EUs vårtoppmøte i Brussel. I forkant møtte hun norske aktører i Brussel til et møte om hvordan det står til med EU-debatten i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg mener det er et stort problem at den norske EU-debatten stort sett dreier seg om politisk spill og bare i liten grad dreier seg om hva Norge går glipp av ved ikke å delta der beslutningene tas.

Kostbart

- Hvis vi bare diskuterer medlemskap hver gang vi diskuterer EU, så blir det gjerne en debatt om regjeringskonstellasjoner i Norge. Istedenfor bør vi ha en debatt om hva vi kan tjene på et medlemskap, hvordan EU påvirker oss og hva vår mangel på beslutnings- og medbestemmelse faktisk betyr, sier Solberg.

Den pågående debatten om datalagringsdirektivet i Norge mener hun er symptomatisk for situasjonen. Det er flere år siden direktivet ble banket igjennom i EU uten norsk deltakelse. Når direktivet så skal implementeres i EØS, er det liten mulighet for Norge å stanse det, uten samtidig å sette hele EØS-samarbeidet på spill.

- Det betyr at vi må si ja til mye som vi kanskje kunne ha forandre litt på hvis vi hadde vært medlemmer, konstaterer Solberg. (©NTB)