Innrømmer for dårlig beredskap

<p>Utenriksminister Jonas Gahr Støre før han torsdag ettermiddag møtte i Stortingets høring om angrepet på Serena Hotel i Kabul tidligere i vinter. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.</p><p> </p>
Utenriksminister Jonas Gahr Støre før han torsdag ettermiddag møtte i Stortingets høring om angrepet på Serena Hotel i Kabul tidligere i vinter. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.  

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at Utenriksdepartementet ikke hadde beredskapsplaner for den typen angrep den norske delegasjonen ble utsatt for på Hotel Serena i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en høring i regi av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget torsdag sa Støre at UD har gjort mye på beredskapsfronten etter tsunamien, men at det ikke var noe apparat for å håndtere en situasjon der kriseledelsen i departementet selv var under angrep.

Utenriksministeren understreket gjentatte ganger at man måtte forsøke å forestille seg de kaotiske forholdene som var på hotellet under og etter angrepet, uten at dette skal brukes som en unnskyldning.

- Vi ser i etterkant at flere ting kunne ha vært håndtert bedre, men jeg avviser alle spekulasjoner at det ble gjort forskjell på Dagbladet-journalist Carsten Thomassen og UDs egen sterkt skadde medarbeider, sa Støre.

Han opplyste at UDs folk hadde den oppfatningen at det var amerikansk medisinsk personell hos Thomassen og at det ble gjort forberedelser til evakuering av ham. Derfor ble det ikke opprettet direkte kontakt mellom de pressekollegene som hjalp Thomassen, og det norske pansrede kjøretøyet som var på vei for å hente sårede.

- Vi må erkjenne at det vi gjorde ikke bidro til å redde Carsten Thomassens liv. Stilt overfor de kreftene som var sluppet løs på hotellet klarte vi ikke det. Men så langt jeg kunne se, gjorde alle sitt ytterste. Så må vi leve med resultatet at seks mennesker mistet livet, blant dem Thomassen, sa Støre. (©NTB)

Personvernpolicy