Små forventninger til høring

<p>Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror vi vil sitte igjen med mange spørsmål, selv etter høringen om Kabul-angrepet. Foto: Heiko Junge / Scanpix.</p>
Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror vi vil sitte igjen med mange spørsmål, selv etter høringen om Kabul-angrepet. Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Stortingshøringen om angrepet på Hotel Serena i Kabul kan føre til like mange spørsmål som svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre det klart at han ikke forventer svar på all verden i dagens høring. Selv kan han sitte på noen, men neppe alle.

- Jeg stiller selv mange spørsmål og søker mange svar. Men det finnes nok spørsmål vi trolig aldri vil få noe fullgodt svar på, sa Jonas Gahr Støre til NTB onsdag.

Selv ville han ikke svare på noen spørsmål i forbindelse med kritikken Carsten Thomassens samboer kom med denne uken. Det kritiske spørsmålet er enkelt; hvorfor ble CarstenThomassen igjen da Forsvarets SISU forlot hotellet med utenriksdepartementets Bjørn Svenungsen ombord.

Blant dem som skal forklare seg i høringen finnes to pressefolk. Harald Henden fra VG var sentral i førstehjelpen som ble gitt til Thomassen, mens TV 2s Fredrik Græsvik sto for kommunikasjonen mellom journalistene rundt Thomassen og UD i hotellets kjeller.

- Jeg er kritisk til at vi ikke tidligere har fått muligheten til å fortelle offentligheten hva vi opplevde, annet enn gjennom våre egne medier. Det er viktig å få belyst det som skjedde fra alle mulige vinkler, og vi var nære vitner, sa TV 2-reporter Fredrik Græsvik til NTB onsdag.

De norske statsborgerne som var på hotellet har denne uken vært hos politiet for å avlegge forklaring. Avhøret, som ikke er en del av en etterforskning, men som gjøres for å sikre hukommelsen til øyenvitnene for ettertiden, startet sent. For sent mener enkelte kritikere.

Den som kanskje kan forvente seg hardest trykk under høringen er ambassadør Jan Erik Leikvang. Hans rolle har ikke blitt behørig beskrevet, og ifølge departementets egne retningslinjer er det han som naturlig skulle ha tatt styring med evakueringsarbeidet, og kriseledelsen etter angrepet. Leikvang stiller i høringen, sammen med blant andre Jonas Gahr Støre.

Personvernpolicy