Danske SF vinner stort på muslimutspill

<p>SFs formann Villy Søvndal kan glede seg over at partiet hans nå er større enn Socialdemokraterne. Hans skarpe kritikk av konservative muslimer har falt i god jord blant danske velgere. Arkivfoto: SCANPIX DANMARK.</p><p> </p>
SFs formann Villy Søvndal kan glede seg over at partiet hans nå er større enn Socialdemokraterne. Hans skarpe kritikk av konservative muslimer har falt i god jord blant danske velgere. Arkivfoto: SCANPIX DANMARK.  

Den danske SF-lederen Villy Søvndal er mer populær enn noensinne etter at han gikk hardt ut mot konservative muslimer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig flykter velgerne fra Socialdemokraterne.

Søvndal er nå uten tvil den mest populære partilederen på dansk venstreside. En meningsmåling i avisen Politiken viser at hele 44 prosent av de spurte har mest tillit til Søvndal, som leder SVs danske søsterparti, mens bare 19 prosent anser Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt som den mest troverdige.

Selv om Søvndal også har fått kritikk etter at han ba muslimske «mørkemenn» om å dra til helvete og kritiserte enkelte deler av muslimske innvandreres kultur, ser budskapet ut til å gå hjem hos danske velgere.

SF får i en annen meningsmåling 20,8 prosents oppslutning, mens Socialdemokraterne får 18,4 prosent, noe som er rekordlavt, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Det skal være første gang SF er størst av de to partiene på en meningsmåling.

Mens Søvndals popularitet har skutt i været i Danmark, ble han denne uken fremstilt som en muslimhater i Egypt. I en artikkel i avisen Al-Gomhuria siteres Søvndal på at han ber muslimer dra til helvete, og partiet han leder blir kalt «Det ekstreme folkeparti». Det står ingenting om at danskens oppfordringen gjelder medlemmer av den ytterliggående gruppa Hizb ut-Tahrir, og ikke er rettet mot muslimer generelt, skriver Jyllands-Posten.

- Mye feil om Danmark

Det er ikke første gang at arabiske medier trykker feilaktige opplysninger om Danmark, ifølge danske myndigheter.

- Man opplever mange steder en gal beskrivelse av hva som faktisk har funnet sted i Danmark. Derfor har ambassadene en stående ordre om å gå ut og rette disse tingene så fort de overhodet kan, sier kontorsjef Klavs A. Holm i utenriksdepartementet.

Fredag har departementet innkalt et dusin ambassadører fra muslimske land for å drøfte situasjonen som har oppstått etter at danske aviser nok en gang trykket en omstridt Muhammed-karikatur. Trykkingen har ført til demonstrasjoner, flaggbrenning og boikott av danske varer i muslimske land - en boikott som ser ut til å spre seg.

I Jordan har dessuten en tredel av landets parlamentarikere bedt om at landet bryter de diplomatiske båndene til Danmark.

- Overrasket

Søvndal selv er overrasket over at han har havnet på forsiden av en egyptisk avis med fordreide sitater.

- Jeg har selvfølgelig aldri noensinne kunnet drømme om å uttale meg generelt om folk med en annen religion, som jeg har det aller beste forhold til, sier Søvndal.

Mens SF-lederen kan glede seg over stor støtte blant velgerne, hadde Socialdemokraternes leder en dårlig dag torsdag.

- Det er ingen tvil om at det er en møkkadag for Socialdemokraterne. Det er kun en ting å gjøre for oss, og det er å arbeide videre, sier Helle Thorning-Schmidt til Ritzau. (©NTB)

Personvernpolicy