Papirmaskin på Follum legges ned

<p>Styreformann Kim Wahl flankert av konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (t.v.) og leder i Norges Skogeierforbund, Helge Evju, på pressekonferansen etter at bedriftsforsamlingen onsdag kveld vedtok å legge ned den ene papirmaskinen på Follum Fabrikker. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX</p>
Styreformann Kim Wahl flankert av konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (t.v.) og leder i Norges Skogeierforbund, Helge Evju, på pressekonferansen etter at bedriftsforsamlingen onsdag kveld vedtok å legge ned den ene papirmaskinen på Follum Fabrikker. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog har vedtatt å legge ned den ene papirmaskinen på Follum Fabrikker ved Hønefoss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eierne har sviktet Follum. De har valgt feil strategi, sier hovedtillitsvalgt ved Follum og konserntillitsvalgt i Norske Skog, Stein-Roar Eriksen til NTB.

Avgjørelsen om å stenge den ene av tre papirmaskiner ble tatt med stemmefordelingen elleve mot sju av bedriftsforsamlingen onsdag.

Gjeld

Petter Stordalen, som sammen med to andre investorer eier 6 prosent i Norske Skog gjennom selskapet Unionen, dukket opp på selskapets hovedkontor rett før beslutningen ble kunngjort.

– Nedleggelsen løser ikke problemene ved Follum. Oppmerksomheten må nå være rettet mot å bli kvitt gjelden. Det må være hovedsaken, sa Stordalen som ble hilst med klappsalver og jubel fra Follum-ansatte som var til stede i forbindelse med møtet i bedriftsforsamlingen.

De ansatte har advart kraftig mot en slik løsning. Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen har på sin side lovet lønnsom drift ved Follum selv med bare to av tre papirmaskiner i virksomhet.

Stenger i Korea

Bedriftsforsamlingens vedtak innebærer at de gir styret i Norske Skog fullmakt til å gjennomføre stenging av produksjonskapasitet for 450.000 tonn avispapir. Det betyr at papirmaskinen PM2 på Follum, papirfabrikken i Stêti i Tsjekkia og fabrikken Cheongwon i Korea blir stengt.

– Et stadig svakere marked har resultert i midlertidig produksjonsstans ved flere av Norske Skogs anlegg de siste årene. Produksjonskapasiteten utnyttes derfor ikke effektivt. Samtidig har den vedvarende overkapasiteten bidratt til en svak prisutvikling for selskapets produkter, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Norske Skog, som er en av verdens største papirprodusenter, er i alvorlige problemer for tiden: Milliardsprekk på byggingen av en ny papirmaskin i Brasil, et negativt resultatvarsel for første kvartal, misfornøyde eiere, skyhøy gjeld og en aksjekurs på bunnivå. (©NTB)

Personvernpolicy