Nå sultestreiker broren

Rabab Amidane møtte Jens Stoltenberg i august i fjor. Nå sultestreiker broren i fengselet i Marokko. Foto: Vest-Sahara.no<br><p> </p>
Rabab Amidane møtte Jens Stoltenberg i august i fjor. Nå sultestreiker broren i fengselet i Marokko. Foto: Vest-Sahara.no
 

I fjor møtte søsteren Rabab Amidane Jens Stoltenberg. Nå sultestreiker broren i et fengsel i Marokko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter/Taradount: Sommeren 2007 møtte statsminister Jens Stoltenberg den da 22 år gamle Rabab Amidane fra Vest-Sahara. Hun forsøkte da å finne politisk støtte til sin bror som har sittet fengslet siden 2006.

Denne uken gikk broren og hans medfanger til sultestreik mot det de mener er urettmessig fengsling av politiske fanger i konflikten.

Konflikten om den lille ørkenstripen langs atlanterhavskysten har røtter fra den spanske kolonitiden. Da Spania trakk seg ut krevde Marokko herredømme over landet og rykket inn med sivile og militære i 1975. Marokko har siden fylt regionen med bosettere, som arbeider i fosfat og fiskeriindustrien, som er svært lønnsom i dette området.

I 1976 erklærte den løsrivelselsbevegelsen Polisario på sin side opprettelsen av den Vest-Sahariske Arabiske Republikken. Fram til 1991 lå de i krig med Marokko, men skrev under på en våpenhvile under forutsetning av at det skulle holdes folkeavstemning om områdets framtid.

Startet mandag

60 politiske fanger fra Vest-Sahara har begynt en sultestreik i protest mot marokkanske myndigheter, før en ny runde med fredsforhandlinger. 27 av fangene skal allerede ha latt vær å spise i hele to uker, og en annen siden 20. februar, melder Sahara Press Service, som er knyttet til uavhengighetsfronten Polisario.

- Alle de politiske fangene har bestemt seg for å sultestreike fra mandag 10. mars, sier den sahrawiske fangen El Ouali Amidane (21) på telefon til ABC Nyheter. Den unge politiske fangen, som sitter i et fengsel i Taradount, 80 km øst for turistbyen Agadir, får ikke lov til å motta besøk fra utlendinger og må derfor kommunisere med omverdenen over telefon.

Det har vært våpenhvile mellom Marokko og den vest-sahariske frigjøringsfronten Polisario siden 1991, men partene er fortsatt langt fra en løsning i konflikten om det fosfat-rike landet med 260,000 innbyggere. Nye forhandlinger skal holdes i New York 16. mars.

Tortur og mishandling

Den unge politiske fangen ble arrestert 12. oktober, 2006, da han og søsteren Rabab deltok i en gatedemonstrasjon i Llayyoune, den største byen i Vest-Sahara. Ungdommene ropte «vi er sahrawier, ikke marokkanere.» Hele familien ble samme kveld utsatt for tortur og 17. mars 2007 ble broren dømt til fem års fengselsstraff for de politiske protestene.

Tidligere sultestreiket El Ouali Amidane fordi han krevde overføring fra det overfylte fengselet i regionhovedstaden Llayyoune. Nå klager broren på at han blir dårlig behandlet av marokkanske fengselsmyndigheter.

- De nekter meg ting de andre fangene får lov til å ha, jeg får ikke medisiner, TV eller elektrisk kjøkkenutstyr, uten at jeg kan forstå at det er noen grunn til det.

- Alle de politiske fangene blir utsatt for dårlig behandling i fengselene, noe de ønsker å gjøre noe med gjennom denne sultestreiken.

Bekymret

Søsteren til Rabab Amidane (22) er nå på en turne i Sverige og Spania, der hun snakker om overgrep og menneskerettighetsbrudd sahrawiene opplever. Hun er redd for at broren blir utsatt for dårlig behandling i fengselet på grunn av henne.

- Jeg er redd for at det er fordi jeg er her og snakker om situasjonen. Jeg er bekymret for ham. Han lider av astma og får ikke den medisinen han trenger i fengselet, sier hun på telefon fra Sverige til ABC Nyheter.

Da den unge menneskerettighetsaktivisten, som til daglig studerer engelsk ved universitetet i Marrakesh, besøkte Norge i slutten av november, ble moren og søsteren utsatt for tortur av marokkansk politi i byen Llayyoune.

Krever selvstendighet

De sultestreikende politiske fangene at de opprinnellige innbyggerne fra Vest-Sahara selv skal få lov til å bestemme over områdets fremtid gjennom en folkeavstemning, der uavhengighet må være et av alternativene. Dette er også kravet til den væpnede gruppen Polisario, som kontrollerer en stripe med områder rundt byen.

- Vi krever rett til selvbestemmelse og løslatelse av alle de politiske fangene i marokkanske fengsler, sier El Ouali Amidane.

Marokkanske myndigheter står derimot steilt på at selvstyre under marokkansk overherredømme er det eneste alternativet. Ingen land anerkjenner Marokkos herredømme over Vest-Sahara og FNs sikkerhetsråd er delt på spørsmålet om områdets framtid. Partene har de siste ukene gjensidig beskyldt hverandre for å hindre en fredelig løsning på konflikten.

Arrestasjoner og mishandling

Sultestreiken kommer på bakgrunn av at marokkanske myndigheter arresterte menneskerettighetsaktivisten Yahya Mohamed el Hafed Iazza og fem andre sahariske aktivister. To av de andre arresterte skal ha blitt voldtatt med flasker og batonger, mens tre av de andre skal ha blitt truet med dette og utsatt for tortur.

Arrestasjonene var utløsende for sultestreiken.

- Vi bestemte oss for å sultestreike på grunn av de nye arrestasjonene fra marokkanske myndigheter, sier El Ouali Amidane

Marokkanske myndigheter forsvarer arrestasjonene med at aktivistene de arresterer har begått kriminelle handlinger, men i årsrapporten om Marokko for 2007 skriver Amnesty International at arrestasjonene av sahrawiske aktivister ofte har et politisk grunnlag.

Personvernpolicy