South by Southwest (SXSW), Austin-Texas, USA

Fire kvelder i rockens tegn

Fire kvelder i rockens tegn
Fire kvelder i rockens tegn

ABC Nyheters utsendte South by South West-reporter undrer på hvilke av de rundt 3000 konsertene på fire dager han skal fokusere på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpner årets SXSWÅpner årets SXSW

(ABC Nyheter/Austin-Texas) Det er onsdag i Texas, det er på ingen måte en vanlig onsdag. Det er tidlig onsdag morgen og ABC Nyheters utsendte medarbeider sitter, jetlagged, sjelvende på Joe's Café på fortauet på South Congress. Den første koppen med rykende varm kaffe er innenfor rekkevidde og morgentraffikken dundrer forbi, opp og ned gata som forbinder nord og sør Austin, med Capitol i den ene enden og det velkjente neonlyset til Austin Motel (som ser ut som en fem meter høy erigert penis!) i den andre.

Rock og vafler

På skrått over gata ligger Austins i særklasse beste rockklubb, The Continental. Der ønsket den lokale legenden Alejandro Escovedo folk velkommen til Austin allerede i går kveld, tirsdag. Vi delte en JD i baren med Mojo Nixon, i byen for å gjøre daglige sendinger til sitt show på Outlaw Country-kanalen på satelittstasjonen Sirius. Mojo var som vanlig i kjempeslag, og regnet med å holde koken frem til lørdag da han har sitt eget liveshow på Continental. I år, som alle tidligere år, vil Allens Oldies Band kickstarte Mojos velfylte show med en opptreden der de fleste gitarsoloene er byttet ut med vaffelsteking..

South by South West (forkortet til SXSW) starter offisielt i kveld, onsdag. Det er Lou Reed som har fått æren av å holde den prestisjefylte åpningstalen (key note) og han vil ventelig snakke om sitt klassiske album, «Berlin», også gjenstand for en dokumentarfilm av Julian Schnabel, som vises under filmdelen av SXSW.

Deretter åpner slusene seg. I løpet av de fire neste kveldene skal det gjennomføres 1500 showcasekonserter under SXSWs eget program. Det regnes med opp mot det dobbelte antallet (altså 3000) utenfor programmet. Bare her på Joe's egen parkeringsplasscene vil oppunder tretti artister opptre i løpet av de nærmeste dagene, inkludert Bobby Bare Jr., Felice Brothers, North Mississippi Allstars (med den nye Black Crowes-gitaristen Cody Dickinson) og Billy Joe Shaver.

Valgets kvaler

Dette innebærer at de neste fire dagene først og fremst vil kjennetegnes av valgets kvaler. For hver artist du faktisk får med deg, er det til enhver ti du går glipp av. Den store utfordringen i kveld er å ikke bukke under for fristelsen til å gjøre det lett for seg selv; Stille seg i kø tidlig for å sikre seg plass på Stubb's Bar-b-q, der R.E.M. spiller fra midnatt. Eller liste seg inn på Pangeas timen før, for å få med seg settet til Daniel Lanois. Eller skvise seg inn på EMOs Main Room for å la seg filleriste av punk-bluesen til The Black Keyes. Eller ganske enkelt bli på Austin Music Hall hele kvelden, der utdelingen av Austin Music Awards går av stabelen med egen «Tribute To Walter Hyatt» (avdød lokal musikklegende) og avslutning med en Roky Erickson-forterket utgave av Okkervil River.

Spiller for mikroskopisk honorar fra midnattSpiller for mikroskopisk honorar fra midnatt

Isteden har vi ambisjoner om å få med oss det nye Austin-stjerenskuddet Black Joe Lewis And The Honey Bears, beskrevet som James Brown pluss The Blues Brothers. Lewis varmet opp for Barak Obama her i Austin under forrige ukes primary-valg. Opprømte stemmer hevder at Black Joe Lewis er the real deal. Hele tre av musikkjournalistene i lokalavisa Austin American Statesman har Black Joe på sin anbefalingsliste for kvelden.

I tillegg vurderer vi skotske Sons And Daughters, Martha Wainwright, alt-countryveteranene Blue Mounatin, 60-tallslegenden Bonnie Bramlett (Delaney & Bonnie) og Austin-bandet The Golden Boys, som noen sammenligner med nevnte Roky Erickson og tidlig Stones. Måtte rock'n'roll-gudene være med oss!

Sola står nå opp over åsryggen bak The Continental Club, det er mulig vi får god bruk for en ekstra times innskudd på søvnkontoen før rabalderet begynner. Tilbake til rom 201 på Austin Motel. Vi snakkes i morra.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy