Misfornøyd med Kabul-etterforskning

<p>Franske soldater på utsiden av Serena Hotel etter bombeangrepet som kostet Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen livet. Foto: Hans Henrik Torgersen.<br> </p>
Franske soldater på utsiden av Serena Hotel etter bombeangrepet som kostet Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen livet. Foto: Hans Henrik Torgersen.

Advokat Mette Yvonne Larsen er mektig irritert på politiets manglende fremdrift i etterforskningen av bombeangrepet mot Serena Hotel i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Larsen representerer Ellen Hofsvang, som var den avdøde Dagbladet-journalisten Carsten Thomassens samboer.

- Mitt inntrykk er at det ikke skjer noe i etterforskningen. Blant annet har det ikke vært noen fremdrift i forhold til afghanerne. Thomassens samboer har for eksempel ennå ikke fått kopi av obduksjonsrapporten, hevder Larsen.

Advokat Mette Yvonne Larsen sier hun kommer til å kontakte statsadvokaten dersom ikke Kabul-høringen torsdag bringer noe nytt inn i bildet. Foto: Espen Braata / Scanpix.Advokat Mette Yvonne Larsen sier hun kommer til å kontakte statsadvokaten dersom ikke Kabul-høringen torsdag bringer noe nytt inn i bildet. Foto: Espen Braata / Scanpix.

- Jeg har aldri vært ute for at fornærmede eller pårørende etter åtte uker ennå ikke har fått kopi av sentrale dokumenter i en drapssak.

Politiet på sin side benekter overfor ABC Nyheter at de etterforsker hendelsen i Kabul, men at de fikk en tilråding fra Riksadvokaten om "å sikre hukommelsen til de norske vitnene som var til stede ved hotellet."

- Vi etterforsker ikke terrorangrepet i Kabul, det er viktig å presisere. Vi kommer heller ikke til å åpne etterforskning, slår Hanne Kristin Rohde, seksjonssjef vold og sedelighet hos oslopolitiet, fast.

Denne påstanden fnyser advokat Larsen av, og hevder at det ikke har noen betydning hva undersøkelsene kalles.

- Om de kaller det etterforskning eller ikke, blir bare ordspill. Det som har skjedd er at de har begynt med vitneavhør denne uken, og jeg skjønner ikke at de er så redde for å kalle det etterforskning.

- Men det jeg tror er at politiet er redd får å tråkke i FBIs bed, som har ansvaret for etterforskningen.

Fikk først nei, deretter ja

I forbindelse med rapporten fra UD så Larsen at flere av de sentrale vitnene på åstedet ikke bedt om å bidra til rapporten. Hun tok derfor kontakt med politiet for å få dem til å avhøre sentrale vitner.

- De sa først bestemt nei, men så fikk jeg kontrabeskjed i slutten av februar om at de likevel ville avhøre vitner.

Rohde forteller at politiet fikk en tilråding fra Riksadvokaten om å sikre hukommelsen til de norske vitnene som var til stede ved hotellet.

- Riksadvokaten har ikke kommet med noen anbefaling. Det som har skjedd er at det er Riksadvokaten som har pålagt politiet å sikre bevis, hevder Larsen.

Manglende fremdrift

Larsen kritiserer det hun betegner som "en manglende samarbeid og fremdrift i forhold ti afghanerne".

Rohde forteller at poltiet har sendt en rettsanmodning til Afghanistan

- Vi har sendt en rettsamodning til Afghanistan, hvor vi oppfordrer til et samarbeid. Vi ønsker utveksling av informasjon, men foreløpig har vi ikke hørt noe. Vi har derfor ikke hatt noe samarbeid hittil.

Vurderer å kontakte statsadvokaten

Torsdag må en rekke personer forklare seg om hendelsen for Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, gjennom en høring.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og justisminister Knut Storberget deltar sammen med tre representanter for pressen og ambassadør Jan Erik Leikvang.

- Jeg skal på høringen på torsdag, men hvis det ikke fremkommer noe nytt der, vil jeg ta det opp med statsadvokaten, sier Hofsvangs advokat.

Personvernpolicy