Trues til å gå av

New York-guvernør Eliot Spitzer skal ha brukt opp mot 400.000 kroner på prostituerte. Her sammen med kona. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
New York-guvernør Eliot Spitzer skal ha brukt opp mot 400.000 kroner på prostituerte. Her sammen med kona. (Foto: Scanpix)
 

Guvernør Eliot Spitzer kan ha brukt så mye som 400.000 kroner på prostituerte over en periode på seks år, sier etterforskere. Nå trues han til å gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da sexskandalen rundt New York-guvernøren sprakk mandag, kom det fram i rettsdokumenter at han var tatt mens han brukte 23.000 kroner på et treff med en prostituert ved navn Kristen og som kreditt for framtidige stevnemøter.

Men tirsdag opplyste en etterforsker, som ikke ville oppgi sitt navn, at Spitzer faktisk har brukt titusener av dollar på prostituerte i prostitusjonsringen Emperor's Club. En annen sa at tallet kunne være så høyt som 80.000 dollar.

Tirsdag hadde Spitzer ennå ikke bestemt seg for om han skal trekke seg som guvernør.

Truer med riksrett

Mens republikanerne truer med å stille ham for riksrett om han ikke trekker seg innen 48 timer, sitter guvernøren isolert i sin leilighet på Fifth Avenue for å prøve å sortere ut problemet med sin familie.

Hans mange fiender blant republikanere og på Wall Street, der han fikk flere finansfolk dømt for korrupsjon, er ute etter å ta ham. Men knapt noen av hans demokratiske partifeller har stått fram for å forsvare ham.

Politisk død

De fleste kommentatorer mener at han er politisk død og ikke har noe valg.

Men kilder i guvernørpalasset sier at han kan gå fram på forskjellige måter. Han kan gå av med en gang, men han kan også bruke sin avgang som et forhandlingskort for å unngå tiltale.

Noen sier også at han selv vurderer rett og slett å bli sittende så lenge det går og publikum aksepterer det.

Men den republikanske opposisjonen i delstatsforsamlingen sier at de innleder forberedelsene til riksrett om Spitzer ikke går av innen ett eller to døgn.

Demokratisk flertall

Men demokratene har flertall i delstatsforsamlingen, og republikanerne trenger støtte fra flere demokrater om de skal lykkes.

Spitzer som har vært en kommende stjerne blant Demokratene, ble valgt til guvernør med 70 prosent av stemmene i 2006.

Dersom han går av, overtar viseguvernør David A. Patterson som guvernør. Han er svart, og ville også bli USAs første blinde guvernør.


Personvernpolicy