Bønder stiller rekordkrav

<p>Illustrasjonsfoto: <a href="http://www.colourbox.com/ImageDetail,i=606991">Colourbox.com</a> </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kornbøndene krever en prisøkning på korn i årets jordbruksoppgjør som alene er like stor som hele fjorårets oppgjør. Også storfebøndene skjerper knivene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kornbøndene krever en prisøkning på rundt en krone kiloen når de onsdag leverer et rekordhøyt krav til partene før årets jordbruksoppgjør. Får de gjennomslag, vil det tilsvare rundt 80.000 kroner i økt bruttoinntekt for en kornbonde med litt over 200 dekar jord, skriver Nationen.

For hele kornnæringa utgjør kravet over en milliard kroner, mer enn hele fjorårets jordbruksoppgjør.

Kravet begrunnes i en voldsom kostnadsøkning for kornbøndene, blant annet ventes prisen på kunstgjødsel å stige med 70 prosent.

Også storfebøndene krever en betydelig inntektsøkning. Kravet er en økning på fem kroner kiloen som bonden får for storfekjøtt, og utgjør alene en inntektsøkning på 30.000 kroner for bonden.

I tillegg kreves økte tilskudd, noe som samlet bringer kravet fra storfebøndene opp til et sted rundt 60.000 til 70.000 kroner i økt bruttoinntekt.

Styreleder Jorulf Lello i Norsk kjøttfeavlslag sier at storfebønder er inntektsjumbo i landbruket, og at de trenger 60.000 kroner bare for å komme opp på gjennomsnittet blant bønder.

Personvernpolicy