Frykter flere dødsfall

<p>Illustrasjonsfoto: Biltema Norge </p>
Illustrasjonsfoto: Biltema Norge

Politiet frykter at flere kommer til å dø av metanolholdig rødsprit fra Biltema – og at den livsfarlige varen kanskje allerede har medført flere dødsfall enn de fire som hittil er oppdaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Skjalg Fremo) Biltema Norge varsler nå søksmål mot fabrikken i Kalmar i Sverige, hvor rødspriten er produsert.

– Vi kommer til å legge fram et ganske saftig erstatningskrav. Det er snakk om noen millioner, det er jeg ganske sikker på, men det er for tidlig å uttale seg om hvor mye det kan bli, sier Magne Teigland, styreleder Biltema Norge til TV 2. Han vil avvente for å se hvilke krav som kan komme fra de etterlatte.

Fjerde dødsfall

Tirsdag opplyste Sør-Trøndelag politidistrikt at en 63 år gammel mann i en nabokommune til Trondheim ble funnet død 28. januar, og at den foreløpige obduksjonsrapporten viser at mannen var utsatt for metanolforgiftning. Dette er det fjerde dødsfallet som settes i forbindelse med salg av metanolholdig rødsprit fra Biltema.

– Det vi frykter mest er flere metanolforgiftninger og flere dødsfall, sa seksjonsleder Terje Lunde i Sør-Trøndelag politidistrikt da han på en pressekonferanse tirsdag informerte om politiets etterforskning.

Status så langt er at metanolforgiftning er fastslått som sannsynlig dødsårsak for fire menn i alderen 45-63 år, tre av disse i Trøndelag og én i Rogaland.

Solgt fra november

Politiets etterforskning har klarlagt at den metanolholdige rødspriten ble produsert ved et tapperi i Kalmar i Sverige den 6. september i fjor, og at den feilproduserte varen lå på lager til 28. november før den ble distribuert til Biltemas varehus i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Det første dødsfallet som settes i forbindelse med denne saken, gjelder en 45 år gammel mann som døde i Gjesdal i Rogaland den 12. desember i fjor.

Siden er en 63 år gammel mann funnet død av metanolforgiftning i en nabokommune til Trondheim den 28. januar, en 47 år gammel mann i Steinkjer den 3. februar og en 49 år gammel mann i Trondheim den 6. februar.

Alarm

Politiet i Trondheim slo alarm den 27. februar, på grunnlag av obduksjonsrapporten av 49-åringen i Trondheim. Foreløpig er det ikke meldt om noen metanoldødsfall som er tidfestet etter dette tidspunktet. Politiet frykter likevel nye dødsfall, og at det fortsatt kan komme meldinger om dødsfall der det ennå ikke er oppdaget at årsaken er metanolforgiftning.

Pårørende til 63-åringen som døde 28. januar, varslet politiet etter at metanolsaken ble kjent i mediene. Hjemme hos mannen ble det funnet en 1 liters flaske med rødsprit kjøpt på Biltema. Innholdet er analysert og det er påvist et metanolinnhold på cirka 70 prosent.

Det er ikke meldt om dødsfall på grunn av metanolforgiftning i Sverige, Danmark eller Finland.

Svensk rødsprit

Det er klarlagt at produksjonen av den metanolholdige rødspriten har foregått i Sverige, ifølge politiet på grunn av svikt i lagerrutiner og forveksling av metanol og etanol ved et tapperi i Kalmar.

Svensk politi etterforsker saken, og etterforskningen så langt tyder på at det er produsert 8.712 liter rødsprit som inneholder metanol. Terje Lunde opplyste på pressekonferansen i Trondheim tirsdag at 4.700 liter av dette kvantumet fortsatt er ute hos forbrukerne, og utenfor politiets kontroll.

Personvernpolicy