Fem døde etter p-pillebruk

<p>Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Fem unge kvinner døde i fjor av blodpropp som skyldes bruk av p-piller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En var 16 år, en annen 17 år, og resten var i slutten av 20-årene, skriver Dagens Medisin.

Aldri før har Legemiddelverket mottatt flere meldinger om alvorlige bivirkninger etter bruk av p-piller og andre prevensjonsmidler. I fjor ble det innrapporter 70 meldinger, mot 44 meldinger året før.

Av de 70 tilfellene som ble meldt inn i fjor, gjaldt 44 ulike former for blodpropp.

– Det har vært stor medieoppmerksomhet rundt bivirkninger av p-piller i fjor, særlig rundt p-pillemerket Yasmin. Dette kan ha ført til økt rapporteringsfrekvens, sier seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.

Legemiddelverket vil nå vurdere om det bør gjøres endringer i anbefalingene for p-pillebruk.

– Vi snakker her om unge, friske kvinner som har fått alvorlige bivirkninger av p-piller. Det er etter min oppfatning all grunn til å nøye gå gjennom anbefalinger og regler for forskrivning av p-piller. Jeg registrerer at Legemiddelverket nå vil se på anbefalingene, og jeg forventer at allmennlegene blir trukket med i dette arbeidet, sier Gisle Roksund, leder i Norsk forening for allmennmedisin. (©NTB)

Personvernpolicy