Cohen til hjertet av Oslo

<p>Her med trofeet han mottok i går under utnevnelsen i Rock & Roll Hall Of Fame (Foto: Brendan McDermid - Reuters/Scanpix)</p>
Her med trofeet han mottok i går under utnevnelsen i Rock & Roll Hall Of Fame (Foto: Brendan McDermid - Reuters/Scanpix)

Tirsdag 1. juli inntar den levende kanadiske legenden Leonard Cohen Bislett Stadion i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommer tilbake til Norge for å gjøre sin kanskje aller siste konsertKommer tilbake til Norge for å gjøre sin kanskje aller siste konsert

Leonard Cohen, som så sent som i går ble innlemmet i prestisjefylte Rock & Roll Hall Of Fame, kommer endelig tilbake til Norge, for første gang på 15 år. Det er også første gang nye Bislett Stadion benyttes som konsertarena.

- Det er ekstra hyggelig å kunne invitere til Cohen-konsert i hjertet av Oslo by. En artist med en historie som Cohen fortjener tradisjonsrike omgivelser som dette, sier bookingansvarlig Peer Osmundsvaag i Atomic Agency, selskapet bak arrangementet.

Leonard Cohen debuterte som poet allerede i 1956, men nådde enda lengre ut som plateartist etter at han først dukket opp på den fronten i 1967. På 80-tallet fikk han sitt kommersielle gjennombrudd med store låter som «First We Take Manhattan», «Dance Me To The End Of Love», «Everybody Knows», «I'm Your Man» og den ikke helt ukjente «Hallelujah». Sistnevnte er siden udødeliggjort av blant andre Jeff Buckley, og låten ble en sann landeplage i Norge i 2006 takket være firkløveret Espen Lind, Kurt Nilsen, Alexandro Fujentes og Askil Holm.

Spesiell tilknytning til Norge
Leonard Cohen har en helt spesiell historie i Norge. I vårt lille land ble han superstjerne for 20 år siden med albumet «I'm Your Man», det eneste landet hvor albumet gikk til topps på listene. I tillegg var han på 60-tallet en del av kunstnermiljøet på den greske øya Hydra, hvor han stiftet bekjentskap med den nå avdøde forfatteren Axel Jensen og hans daværende kone Marianne, som siden ble udødeliggjort i sangen «So Long, Marianne».

- Få land har flere Leonard Cohen-elskere enn Norge, og det er en kjærlighet jeg tror blir besvart. Det blir mye kjærlighet i Bislettlufta denne kvelden, fortsetter Osmundsvaag.

«Hadde Månen En Søster: Cohen På Norsk» (Kirkelig Kulturverksted, 1993)«Hadde Månen En Søster: Cohen På Norsk» (Kirkelig Kulturverksted, 1993)

I 1993, for øvrig sist gang Cohen gjorde en konsertopptreden i Norge, da i Oslo Spektrum, ble samme år hyllet av en rekke kvinnelige norske artister på platen «Hadde Månen En Søster: Cohen På Norsk», som ble gitt ut av Kirkelig Kulturverksted.

Blant artistene som deltok var Kari Bremnes, Somebody's Darling, Kirsten Bråten Berg, Claudia Scott og Sidsel Endresen. Backingbandet var CC Cowboys.

Med sommerens konsert på Bislett Stadion gjør Cohen sitt 11. norgesbesøk i konsertsammenheng. Man skal ikke ta for gitt at Leonard Cohen, som nå er 74 år gammel, vil komme tilbake for ytterligere besøk, så her gjelder det å vite sin besøkelsestid.

Billettene legges ut for salg fra førstkommende lørdag, 15. mars.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy