Kongen møter Peer på gata

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Selveste Kong Harald kommer på gate-visningen av filmen «Gatas Gynt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visningen skjer bokstavelig talt på gata, det vil si på Youngstorget i Oslo.

Forestillingen er satt opp til ære for skuespillerne, som består av rusmisbrukere og bostedsløse i Oslo.

- Vi er svært glade og stolte av at Kongen kommer, sier Camilla Øberg på vegne av Frelsesarmeen og Cylinder Productions, som står bak filmen og arrangementet.

- Det er virkelig flott at kongehuset viser oppmerksomhet til denne type problemer.

Kongen får gleden av å delta i et svært folkelig arrangement. I tillegg til visning på stort lerret vil det blant annet bli musikkinnslag, salgsboder på torget og servering av varm suppe.

Peer i ny drakt

«Gatas Gynt» er en annerledes filmatisering av Ibsens Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Alle aktørene er amatører som er funnet gjennom Frelsesarmeens rusomsorg. Filmen ble nylig vist under Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival.

- Innspillingshverdagen var preget av både uforutsigbarhet og utfordringer, men som til slutt ble en seier både foran og bak kamera, sier regissør Hallvard Bræin til ABC Nyheter.

- De som tror at gatas folk ikke kan noe, tar feil!

Bræin har tidligere stått for regien av «Giganten», filmen om og med Erik Bye.

«Gatas Gynt» er basert på femte og siste akt av Henrik Ibsens Peer Gynt, der Peer møter sine livsløgner og står helt alene.

Keiseren som skulle herske over hele verden blir avkledd og må ta et oppgjør med seg selv før han til slutt finner både nåde og kjærlighet.

- I filmen er det gatas folk som gjennom sine liv tilfører teksten noe nytt og gir den en annerledes innfallsvinkel. Også skuespillernes møte med teksten er en vesentlig drivkraft i filmen, forteller regissøren.

NRK viser filmen tre ganger i løpet av påsken – første gang på NRK1 klokka 20.25 1. påskedag.

Personvernpolicy