8.000 drept i Afghanistan

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Over 8.000 mennesker er allerede drept i Afghanistan siden 2001. Og nå melder FN at antallet opprørsangrep og voldshandlinger stiger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden i Afghanistan er på sitt høyeste nivå siden invasjonen i 2001, skriver generalsekretær Ban Ki-moon i en rapport til Sikkerhetsrådet.

Det går videre fram av rapporten at antallet voldshandlinger knyttet til terrorisme steg fra 425 i måneden i 2006 til 566 i måneden i 2007.

Antallet selvmordsangrep steg fra 123 til 160, og også flere forsøk på selvmordsangrep ble stanset i fjor enn i 2006.

– Støtte fra utenlandske nettverk som bidrar med lederskap, planlegging, opplæring, finansiering og utstyr, er fremdeles avgjørende for opprørsbevegelsens levedyktighet, skriver Ban.

Den verste volden finner sted øst og sør i Afghanistan, men den afghanske opprørsbevegelsen gjennomfører stadig oftere selvmordsangrep, bombeangrep og bortføringer i større deler av landet.

– Afghanistan er fortsatt grovt delt mellom de generelt mer stabile områdene i vest og nord, der sikkerhetsproblemene knyttes til gruppemotsetninger og kriminalitet. Sør og øst karakteriseres av stadig mer koordinert opprørsvirksomhet, sier generalsekretæren.

NATOs styrker har vært innblandet i flere sammenstøt med Taliban-opprørere de to første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, opplyser forsvarsalliansen.

Sammenstøtene har imidlertid vært begrenset til færre områder, og NATO mener de gjør fremskritt i kampen mot Taliban.

Analytikere peker på sin side på at kampen mot opprørerne virker å stå i stampe, noe som svekker støtten til krigføringen i Afghanistan i vestlige land. (©NTB)

Personvernpolicy