Vinner kampen mot hodelusa

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen ble storkampanjen for bekjempelse av hodelus avsluttet. Resultatene er oppløftende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt kvitt hodelus blir vi ikke, men vi ser her og nå at arbeidet vi gjør gir svært positive resultater, sier Anne Louise Leikfoss i organisasjonen Lusfri Norge.

I forrige uke og i helgen ble kampen mot hodelus blant barn og unge kraftig intensivert. I tillegg til en rekke aktiviteter på skolene, ble foreldre over hele landet oppfordret til å sjekke både barna og miljøet på barnerommene. Det viser seg nemlig at lus kan leve i opptil et halvt døgn i kosedyr og sengetøy.

Kampanjen fungerer

At kampanjen har vært en suksess, bekreftes av Anne Louise Leikfoss når ABC Nyheter snakker med henne.

– Jeg befinner meg akkurat nå på en kontroll på Filtvedt barneskole i Hurum, hvor de tidligere har hatt store problemer med hodelus. Nå har vi fulgt opp skolen med tre kontroller på ett år. Første gang var det svært mye, andre gang ingenting og heller ikke i dag har jeg funnet noe, sier Leikfoss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette tar hun som et tegn på at Lusfri Norge har nådd frem med kampanjen.

De unge positive

Leikfoss forteller videre at, i motsetning til svært mange andre kampanjer som retter seg mot denne gruppen, så er dette noe de unge lett blir opptatt av.

– De vil ikke bli sett på som urenslige, derfor tar de dette på alvor med en gang. Når også foreldrene kommer på banen, så har vi kommet langt.

I over ett år har organisasjonen drevet sitt arbeid. I den perioden er det blant annet blitt delt ut lusekammer til 272.000 barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Siden lusa sprer seg så lett, er man nødt til å behandle hele skolen på en gang, sier Leikfoss og legger til at heller ikke lærerne slipper unna.

Delte ut kammer på Jæren

En annen suksesshistorie har man sett i Klepp kommune på Jæren. Kommunelege Rolf Bergseth forteller til Jærbladet at det i fjor ble delt ut 2.200 lusekammer i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi delte ut en kam til alle husstander med barn i alderen 4-12 år. Det var veldig effektivt. I år har vi hatt betydelig færre tilfeller med hodelus enn i fjor, sier han.

Hodelus har vært et problem så lenge mennesker har hatt hår – og det er lenge. Den lille krabaten på 2-3 millimeter livnærer seg av menneskeblod og kan legge opptil åtte egg i døgnet. Eggene ”limes” til hårstråene.

I utgangspunktet kan alle få hodelus, men det viser seg at de opptrer hyppigst hos barn mellom tre og tolv år. Smitte skjer via hode-/hårkontakt. Den mest effektive behandlingsmåten er å gå gjennom håret nøye med lusekam. I tillegg finnes det kjemiske midler som kan benyttes.