Dødsboet får 16 millioner

<p>Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

Fritz Moens dødsbo er tilkjent til sammen 16 millioner kroner i erstatning fra staten. Tore Sandberg er langt fra fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justissekretariatene, som har fattet avgjørelsen, opplyser at beslutningen er basert på krenkelsen Fritz Moen ble utsatt for i Sigrid Heggheim-saken. Det er vektlagt at krenkelsen var svært langvarig og at den konkrete personlige påkjenning var særdeles stor.

Frifinnelsen i Torunn Finstad-saken fant sted etter Fritz Moens død og oppreisningskravet ble fremmet etter dødsfallet. Det er ikke rettslig grunnlag for å tilkjenne dødsboet oppreisning for denne frifinnelsen, opplyser Justissekretariatene.

Fritz Moen ble uskyldig dømt for drapene på Sigrid Heggheim i 1976 og Torunn Finstad i 1977 i Trondheim. Den døve og funksjonshemmede mannen satt 18 år i fengsel og fikk i tillegg sju års sikring. Moen ble frikjent for det ene drapet før han døde i 2005. Etter sin død ble han også renvasket for det andre.

Privatetterforsker Tore Sandberg jobbet i mange år for å vise at bevisene ikke holdt. Han er langtfra fornøyd med erstatningsbeløpet.

- Den utmålingen som har kommet ligger 7 millioner under det statsadvokaten hadde foreslått.

- Jeg synes det er smålig og ufint. Her har staten påført en Fritz Moen to uskyldige drapsdommer, og unnlatt å gi ham den oppresining han fortjener mens han levde.

Sandberg presiserer at han ikke har sett begrunnelsen for erstatningsbeløpet ennå.

- Men hvis de bruker hans død som begrunnelse for å legge seg under, er dette smålig. Jeg kan vanskelig forestille meg at det skulle være noen annen begrunnelse.

Personvernpolicy