Spylte vekk millioner

<p class="MsoNormal"><span>Kunst av Banksy på en vegg i Portobello Road, London. Veggen har fått et bud på 208 000 pund på en internettauksjon. (Foto: Scanpix) </span></p>
Kunst av Banksy på en vegg i Portobello Road, London. Veggen har fått et bud på 208 000 pund på en internettauksjon. (Foto: Scanpix)

Internasjonal veggkunst ble sett på som forsøpling i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• Banksy er en engelsk graffitikunstner som operer under pseudonym Trolig er han fra Bristol, og født i 1974

Hans malerier er ofte satiriske kunstverk som omhandler emner fra politikk, kultur, og etikk. Hans gatekunst som kombinerer graffiti med distinkt stensilteknikk, har dukket opp i London og andre byer verden rundt.

Den britiske graffittikunstneren Banksy har de siste årene opplevd en enorm popularitet. Kunstneren som arbeider under pseudonym har fått internasjonal anerkjennelse etter en rekke kunststunt.

Han har også fått bildene sine hengt opp i blant annet British Museum i London. I februar ble et Banksy-bildet solgt for 1,7 millioner dollar under en veldedighetsauksjon i regi av U2-vokalist Bono.

I 2000 besøkte Banksy musikkmiljøet i Bergen. I løpet av det tre dager lange oppholdet malte kunstneren fem eller seks ulike bilder på bygninger i Bergen sentrum. Bildene ble imidlertid sett på som forsøpling, og ødelagt av kommunen.

- Vår oppgave er å holde det rent og pent. På det tidspunktet var det ingen som visste at graffitibildene skulle bli så verdifulle, sier kulturbyråd Henning Warloe til BT.

I England er arbeidene til Banksy blitt vernet i enkelte bydeler. I januar ble en hel vegg signert Banksy solgt for over 200.000 pund

- Det er lett å være etterpåklok, men hadde vi visst det vi vet i dag, hadde jeg nok gått inn for vern. Det er trist at de er borte, sier Warloe.

Milliontakk

Banksy etterlot seg også seks kunstbilder hos sine bergenske venner som takk for gjestfriheten. Marcus Smith Hvidtsten som inviterte Banksy over til hiphop-klubben sin ble sittende igjen med tre av bildene.

I juni 2007 solgte han et bilde av Mona Lisa med maskingevær for 1,5 millioner kroner. Torsdag i forrige uke solgte han sitt andre bilde, av en politimann, for samme sum.

- Jeg hadde ingen idé om at bildene kunne bli så verdifulle. En gang la jeg et av bildene på biltaket og kjørte med den ene hånden mens jeg holdt bildet med den andre. Noen riper og hakk har det nok blitt gjennom årene, sier Smith Hvidtsten til BT.

Smith Hvidsten har lagret det siste bildet på et hemmelig sted. I april åpner han sin egen kles- og skobutikk i Bergen. Butikken vil han kalle LOT333 som er auksjonsnummeret på det første Banksy-bildet han solgte og ga ham nok kapital til å åpne sitt eget sted.

Personvernpolicy