Al Jazeera ba om unnskyldning

<p>En kvinnelig nyhetsoppleser fra Al Jazeera holder tale på kvinnedagen 8. mars i Dubai. Nå har TV-kanalen beklaget en uttalelse fra en kvinnelig psykolog som de mener krenker islam. Arkivfoto: Susan Baaghil, Reuters. </p>
En kvinnelig nyhetsoppleser fra Al Jazeera holder tale på kvinnedagen 8. mars i Dubai. Nå har TV-kanalen beklaget en uttalelse fra en kvinnelig psykolog som de mener krenker islam. Arkivfoto: Susan Baaghil, Reuters.

Den arabiske TV-stasjonen som er blitt kjent for sin uredde journalistikk, ba i forrige uke sine seere om unnskyldning for krenkelse av islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unnskyldningen kom etter en sending av et av kanalens mest populære debattprogram, forteller Dagsavisen. Her diskuterer inviterte gjester brennhete tema som omhandler Midt-Østen.

I det direktesendte programmet som gikk på lufta forrige uke var temaene de danske Muhammed-karikaturene, Israels krigføring i Gaza og Holocaust.

Beklager på det dypeste

– Nettverket al Jazeera beklager på det dypeste at en av dets programmers deltakere krenket islam på hennes eget initiativ. Kanalen sender en unnskyldning til alle sine seere for de fornærmende uttalelsene og har kansellert begge reprisene av programmet, het det i unnskyldningen som ble offentliggjort på kanalens webside.

Al Jazeera ville ikke opplyse om hvem som hadde kommet med de krenkende uttalelsene. Men ifølge Dagsavisens korrespondent Roger Hercz er det liten tvil om at de tilhørte Wafa Sultan, en kvinnelig, syrisk psykolog basert i USA. Sultan har ry på seg for å være en uredd kritiker av muslimske ledere i Midt-Østen.

Kapper hodene av sine kritikere

– Alle religioner har gjennom historien vært gjenstand for kritikk og fornærmelser, og dette har over tid hjulpet dem fram mot reformer. Men en religion som kapper hodene av sine kritikere må ende opp med tyranni og terror, sa hun og ga sin fulle støtte til de danske karikaturtegnerne.

– Pressefriheten er hellig i Vesten. Og det jeg sier er at hadde ikke islam vært det den er, ville ikke karikaturtegningene kommet. Tegningene oppsto ikke i et vakuum, sa den syriske psykologen.

I de neste dagene ble Wafa kritisert i aviser over hele Midtøsten, inkludert Egypt, Jordan og Kuwait.

Uvanlig at al Jazeera beklager

Det er høyst uvanlig at al Jazeera beklager et innslag. Den kritiske dekningen har gjort at TV-stasjonen er blitt blokkert i en rekke arabiske land, fra Irak til Saudi-Arabia.

Al Jazeeras beklagelse kommer samtidig med at kanalen stadig oftere blir beskyldt for å innta en mer nasjonalistisk panarabisk linje ispedd islamistiske sympatier, skriver Dagsavisen.

Personvernpolicy