Syngende nonner utfordrer Kina

Syngende nonner utfordrer Kina
Syngende nonner utfordrer Kina

Syngende nonner utfører et musikalsk angrep mot Kinas forhold til menneskerettighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 tibetanske nonner som er blitt kjent som de syngende nonnene på grunn av sitt musikalske angrep på Kinas styremakter mens de satt i fangenskap der, gjenforenes for igjen å kaste lys over Kinas menneskerrettighetssyn, melder reuters.

Nonnene ble fengslet for sivil ulydighet i 1989. I fengselet begynte de å gjøre hemmelige opptak av sanger som beskrev det fysiske misbruket i fengselet, og som lovpriste den spirituelle leder, Dalai Lama.

Nå synger nonnene igjen - denne gangen for å rette oppmerksomheten mot Kinas syn på menneskerettigheter.

De slutter seg dermed til et voksende internasjonalt kor, som vil at Kina skal ta en oppvask på dette området.

De 14 nonnene ble oppdaget i fengselet mens de gjorde innspillingene. Noe som resulterte i at dommene ble forlenget med mellom fem og ni år. Allikevel klarte de å smugle den første kassetten ut av fengselet og ut av Himalaya-regionen.

- Det er ikke stort det vi gjorde. Vi sang bare fredfylte sanger, ut av kjærlighet for Hans Høyhet Dalai Lama og for et fritt Tibet, sier Ngawang Sangdrol, som tilbrakte ti år i fengselet til reuters.

- De sier vi ville ødelegge for myndighetene, men hvordan kan sanger ødelegge? spør hun.

På besøk i Storbritannia for å fremme sin sak, ledet nonnene en marsj fra den kinesiske ambassaden til Statsminister Gordons Browns kontor, hvor de presenterte en underskriftskampanje som oppmuntret Brown til å møte Dalai Lama når han kommer til Storbritannia i mai.

Per i dag er det 119 kjente tibetanske politiske fanger i kinesisk fangenskap. De fleste er nonner og munker.

Kina møter stadig økende motstand på grunn av sitt syn på menneskerettighetene i forbindelse med de Olympiske Leker, som skal bli holdt i Beijing.

Personvernpolicy