Advarer mot pillekjøp på nett

Advarer mot pillekjøp på nett
Advarer mot pillekjøp på nett
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorlig helseskade kan bli resultatet dersom du kjøper slankepiller eller kosttilskudd over internett. Ulovlig kan det også være.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi reiser til eksotiske strøk og handler mer over internett. Det er noe av grunnen til at ulovlige og farlige preparater også finner veien til Norge, sier Gro Ramsten Wesenberg i Statens legemiddelverk til NTB.

Det er flere fallgruver for nordmenn som er på nettjakt etter billige medisiner og helsepreparater. Både virkningsløse forfalskninger av kjente legemidler samt kosttilskudd, slankepiller og potensmidler med ulovlige tilsetningsstoffer florerer.

- Mange har et helt bevisstløst forhold til bivirkningene som man kan utsette seg for. Det kan ende med sykehusinnleggelse og i verste fall død dersom man ikke bruker hodet, sier Wesenberg.

Kampanje


Nå planlegger legemiddelverket en større kampanje som skal fortelle norske forbrukere om farene ved kjøp av piller på nett og reise.

- Vi satser på å få informasjonskampanjen på plass i løpet av året. Vi vil mane til nettvett og opplyse reisende om hva de kan ta med seg hjem. Generelt ville jeg ha vært veldig varsom med å kjøpe legemidler i land med en lite utviklet kontroll av medisiner. Å handle medisiner i Europa, Canada, USA og Japan er stort sett trygt. Men medisinkjøp i India, Kina og andre land i Asia er jeg mer skeptisk til, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kina er det ikke uvanlig at kosttilskudd som virker helt ufarlige, inneholder virkestoffer som kan ha alvorlige bivirkninger eller frambringe allergiske reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygt i Norge


- Vi gjennomfører kontroller hos grossister, importører og apotek, men har foreløpig ikke funnet forfalskninger i Norge. Å kjøpe legemidler på apoteket er trygt. Det er først og fremst på internett ulovlig omsetning finner sted, sier Wesenberg.

Hun sier forfalskede legemidler i enkelte tilfeller kan være helt umulige å avsløre for vanlige forbrukere.

- Viagra er et eksempel på et legemiddel som forfalskes - og gjerne av kyndige fagfolk. Pillene ser identiske ut, forpakningen er den samme og produktnavnet er likt. Problemet er at forfalskningene ikke inneholder det originalen inneholder. Noen ganger er det snakk om livsviktige medisiner uten virksomt stoff, eller det virksomme stoffet er et helt annet. Det kan være svært farlig for pasienten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også influensamedisinen Tamiflu er blant de etterspurte legemidlene som ofte har vært utsatt for forfalskning.

Enkelte ganger skjer produksjonen så å si på kjøkkenbenken, andre ganger er det snakk om industriell masseproduksjon.

Ulovlig


Det kan være ulovlig å kjøpe reseptbelagte legemidler uten gyldig resept i utlandet eller på internett.

- Mange kan oppleve å få politiet på døra fordi kosttilskuddet eller slankepreparatene man har bestilt, inneholder stoffer som er klassifisert som narkotika.

Vi kjenner til at steroider med alvorlige bivirkninger er blitt tilsatt et legemiddel mot leddsmerter.

Slankemidler kan være ulovlig tilsatt sentralstimulerende midler som efedrin, sier hun.

Et annet eksempel er motepreparatet melanotan, som injiseres med sprøyte og gjør brukeren brun, slank og kåt.

Mange blåser av bivirkningene og vil ikke høre på hvor skadelig dette preparatet kan være.

Det er ikke godkjent i noe land, og vi får stadig bekymringsmeldinger fra apotek som forteller om storsalg av tomme sprøyter, sier Wesenberg. (©NTB)