Millionkrav fra Ulf Hammern mot Christian Wiig

Ulf Hammeren med kona Jorid. Foto: Scanpix<br><p> </p>
Ulf Hammeren med kona Jorid. Foto: Scanpix
 

Ulf Hammerns erstatningskrav mot advokat Christian Wiig - Hammerns forsvarer i Bjugn-saken - skal behandles av Trondheim forliksråd mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet fra Ulf Hammern er tallfestet til 2,8 millioner kroner, og i tillegg kommer krav om erstatninger, som ikke er tallfestet, til ektefellen Jorid Hammern og parets tre sønner.

Christian Wiig og hans forsikringsselskap AIG Europe har avvist kravene, og det er sannsynlig at denne saken kommer til å havne i rettssalene, i første omgang Trondheim tingrett eller Oslo tingrett, får NTB opplyst.

Advokat Per Danielsen er prosessfullmektig for Hammern-familien, og advokat Ronald Eriksen Brevik er prosessfullmektig for Wiig og AIG Europe.

- Opptrådt uaktsomt

Bakgrunnen for erstatningssaken - 14 år etter at Ulf Hammern ble frifunnet for den alvorlige tiltalen om seksuelle overgrep i Bjugn-saken - er en påstand om at Wiig «ikke har ivaretatt klagernes erstatnings- og oppreisningskrav på en tilfredsstillende måte, og således har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt.»

Christian Wiig ga denne kommentaren til NTB da forliksklagen fra Hammern-familien ble levert til Trondheim forliksråd i november i fjor:

- Jeg var forsvarer for Ulf Hammern da han ble frifunnet i straffesaken den 31. januar 1994. Jeg var forsvarer for Ulf Hammern da han ble frifunnet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen den 11. februar 2003. Jeg var forsvarer for Jorid Hammern da saken mot henne ble henlagt av Riksadvokaten sommeren 1993. Jeg var forsvarer for Jorid Hammern i anledning saken mot staten for uberettiget straffeforfølgelse i 1994. Siden 1994 har jeg ikke hatt noe oppdrag for Jorid Hammern. Alt jeg har gjort har endt med frifinnelser.

- Åpenbart grunnløst

Christian Wiig omtalte kravet fra Jorid Hammern og sønnene som «åpenbart grunnløst», men sa i november at han ville se nærmere på kravet fra Ulf Hammern.

Advokat Ronald Eriksen Brevik bekrefter overfor NTB at han på vegne av sine klienter har avvist kravene både mot Wiig og forsikringsselskapet.

Brevik vil ellers ikke kommentere saken før behandlingen i forliksrådet.

Den påståtte uaktsomheten som hevdes å gi grunnlag for kravene, handler om frister som skal være oversittet, og som har medført at Ulf Hammern hittil ikke har vunnet fram med sitt krav om økte erstatningsbeløp etter at han fikk medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

I saken mot staten har Sigurd Klomsæt siden 2005 vært Hammerns advokat. I Ulf Hammerns tallfestede erstatningskrav på 2,8 millioner kroner er inkludert et salærkrav på cirka 975.000 kroner fra Klomsæt. (©NTB)

Personvernpolicy