Obama tilbake på offensiven

Barack Obama er tilbake etter Hillary Clintons seire i Ohio og Texas. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Barack Obama er tilbake etter Hillary Clintons seire i Ohio og Texas. (Foto: Scanpix)
 

Obama og Clinton kan fortsatt blir årets «superteam», men spørsmålet er hvem som skal være på topp. Det sier ABC Nyheters kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Barack Obamas seier i Wyoming førte ham tilbake på offensiven. Det sterke fokus på Wyoming og årets store engasjement i det demokratiske partiet førte til ekstremt høy deltagelse på partimøtene.

Obamas godt organiserte kampanje, og en viss motvilje mot Clinton-regjeringen fra 1990-årene var trolig utslagsgivende til at Obama tok en klar seier i delstaten.

Mississippi neste

Neste primærvalg er Mississippi førstkommende tirsdag. Tidligere president Bill Clinton er allerede på plass på vegne av sin kone og fikk spørsmål fra velgerne hvordan han ser på å gjøre Clinton og Obama til demokratenes ”superteam”. Han svarte, ikke uventet, at Obama ville kunne være en god visepresidentkandidat.

Det er imidlertid fortsatt Barack Obama som leder, så da Obama fikk samme spørsmål, sa han at det er for tidlig å spekulere. Begge kandidatene holder imidlertid muligheten åpen, men hver av dem med seg selv på topp.

Nå er det bare 11 primærvalg igjen, med Pennsylvania 22. april og Nord-Carolina 6. mai som de største, og med Sør-Dakota 6. mai som det siste. Det er fortsatt ikke klart om primærvalgene i Florida og Michigan må gjennomføres en gang til, hvilket vil øke usikkerheten ytterligere.

Så jevnt som det nå er, er det usannsynlig at noen av kandidatene kan få flertallet av delegatstemmene i primærvalgprosessen. Så det viktigste for dem synes å være å få flere delegater enn motkandidaten når primærvalgene er over.

Samtidig ønsker de begge å vise seg som den demokratiske kandidaten som lettest kan slå republikanernes kandidat John McCain til høsten.

Vil møte kandidatene

Hele Clinton-familien førte kampanje for Hillary Clinton i dagene før avstemningen. Tidligere president Bill Clinton fikk ikke med seg feiringen av seirene i Ohio og Texas natt til onsdag, fordi han allerede da var på vei til Wyoming. Senere kom datteren Chelsea, mens kandidaten selv kom fredag.

Også Obama førte kampanje i Wyoming fredag. Wyoming har en tradisjon for at hver enkelt velger ønske å møte dem de skal stemme for.

Barack Obamas organisasjon var imidlertid to uker tidligere ute enn Clinton-folket og hadde opprettet fem kontorer rundt i delstaten mot Clintons to kontorer. Obama hadde laget flere forskjellige TV- og radioreklamer, mens Clinton bare hadde to radioreklamer på lufta.

Avstemningen i Wyoming fikk en helt spesiell betydning etter at Hillary Clinton stanset Obamas seiersrekke med å vinne i Ohio og Texas sist tirsdag.

Obama leder fortsatt kappløpet for å bli demokratenes kandidat, men han måtte komme tilbake på offensiven og vise at han fortsatt kan vinne. Clinton ville vise det motsatte; at hun nå helt hadde overtatt føringen. Obama har imidlertid bedre erfaring med caucus-systemet og har vunnet 11 av disse.

Endret tone

Etter en relativt fredelig og positiv valgkamp hvor Obama vant primærvalgene i 11 delstater før tiden kom til Ohio og Texas, endret tonen i valgkampen seg.

Der fikk Clinton vist at hun behersker bedre enn Obama den hardere tonen som nå er innført, i tillegg til at folk i kretsen nær Obama like før valgene i Texas og Ohio gjorde åpenbare tabber som har skadet Illinoissenatorens kandidatur.

Dette oppfattes i stor grad som årsaken til at Clinton vant de to viktige delstatene, og til at valget i Wyoming var omfattet av så stor interesse både av kandidatene selv og av mediene.

Det var likevel ikke uventet at Obama ville vinne i Wyoming, spesielt med tanke på at Clinton-regjeringen i 1990-årene innførte tiltak som den spesielt uavhengige befolkningen i Wyoming så som utidig, offentlig innblanding.

Mye hadde med miljøvern å gjøre, blant annet økt beiteavgift for de store bølingene, gjeninnføring av grå ulv i Yellowstone nasjonalpark, forslag om bevaringstiltak for præriehund, forbud mot bruk av snøscooter og gjøre det vanskeligere å bygge veier gjennom delstatens nasjonalparker.
Personvernpolicy