Katolsk prest saksøker biskop

En katolsk prest på Hamar saksøker biskopen i Oslo for brudd på arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken bunner i en konflikt mellom kirkeretten i den katolske kirken og arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Presten, som ikke vil stå fram med fullt navn, ble sykmeldt på grunn av en konflikt i menigheten sin. Han ba om oppfølging fra biskop Bernt Eidsvig, som er hans overordnede arbeidsgiver.

Biskopen skal ha unnlatt å følge opp saken, til tross for at Arbeidstilsynet påla ham å ta ansvar, skriver Hamar Arbeiderblad ifølge VG.

I stedet fikk presten i april i fjor beskjed om at han skulle sendes tilbake til hjemlandet Polen. Han motsatte seg dette siden han har bodd i Norge i ti år og ble norsk statsborger i 2002.

Ifølge lydighetsløftet presten har avlagt, kan hans kirkelige leder bestemme hvor han skal jobbe, også kalt kirkeretten.

– Nå risikerer han å miste retten til å virke som prest fordi han bryter lydighetsløftet ved ikke å reise tilbake til Polen, sier advokat Anne Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet. Hun bekrefter at Fagforbundet (LO) har saksøkt biskopen på vegne av presten. Tilsvarsfristen på stevningen går ut mandag.

Biskopen ønsker ikke å kommentere saken av hensyn til personvernet, opplyser informasjonssjef Kristine Dingstad i Oslo katolske bispedømme.

Ifølge Dingstad er det lederen av en polsk orden som har kalt presten tilbake til Polen, og dermed ikke noe biskopen kan ta ansvar for. (©NTB)

Personvernpolicy