Truer med angrep i Afghanistan

Demonstranter i Kunar i Afghanistan brente lørdag danske og nederlandske flagg i protest mot det de mener er krenkelse av islam. Søndag ble det holdt en demonstrasjon i den østlige byen Jalalabad. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Demonstranter i Kunar i Afghanistan brente lørdag danske og nederlandske flagg i protest mot det de mener er krenkelse av islam. Søndag ble det holdt en demonstrasjon i den østlige byen Jalalabad. (Foto: Scanpix)
 

Over 2.000 afghanere brente danske og nederlandske flagg i den østafghanske byen Jalalabad søndag. Rasende demonstranter truer med angrep på utenlandske soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Død over Danmark, død over Nederland, lød slagordene fra demonstrantene, som protesterer mot danske mediers publisering av en Muhammed-karikatur og en islamkritisk film laget av en nederlandsk høyrepolitiker.

Både karikaturen og filmen krenker islam, mener aktivistene, som krever at den danske karikaturtegneren og den nederlandske politikeren skal stilles for retten.

– Dersom kravene våre ikke innfris, vil vi gjennomføre flere protester og ty til selvmordsangrep mot utlendingene, sier studenten Qari Ibrahim.

– Kutt bånd

Demonstrantene krever videre at afghanske myndigheter kutter alle diplomatiske bånd til de to europeiske landene.

– Vi vil at myndighetene kaster ut de danske og nederlandske soldatene. Vi vil at myndighetene kutter båndene til myndighetene deres. De har krenket vår profet og vår religion, sier en annen av demonstrantene.

Nederland har om lag 1.500 soldater i Afghanistan, mens Danmark har i overkant av 600.

Demonstrantene i Jalalabad ropte søndag også slagord mot USA og brente en dukke som skulle forestille president George W. Bush.

Protester

Lørdag protesterte om lag 5.000 mennesker i byen Herat, vest i Afghanistan, mot filmen og Muhammed-karikaturen, som sto på trykk i en rekke danske aviser i februar.

Tegningen av profeten med en bombe i turbanen var en del av tolv karikaturer som første gang ble publisert i Jyllands-Posten i 2005 og skapte voldelige protester i en rekke land.

Den nederlandske høyrepolitikeren Geert Wilders er ventet å lansere sin islamkritiske film senere i mars. Wilders har gitt lite informasjon om filmen på forhånd, men har tidligere kalt Koranen en fascistisk bok som oppfordrer til vold. (©NTB)

Personvernpolicy