Datter av terroroffer ber spanjolene gå til urnene

<p> Sandra Carrasco trøstes av nestlederen i det spanske sosialistpartiet, María Teresa Fernández de la Vega, under en minnestund for faren som ble drept av ETA fredag. Carrasco ber spanjolene vise sin avsky for ETA ved å møte massivt fram under valget søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Vincent West</p>
 Sandra Carrasco trøstes av nestlederen i det spanske sosialistpartiet, María Teresa Fernández de la Vega, under en minnestund for faren som ble drept av ETA fredag. Carrasco ber spanjolene vise sin avsky for ETA ved å møte massivt fram under valget søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Vincent West

Datteren til en sosialistisk lokalpolitiker som ble drept av ETA fredag, oppfordrer spanjolene til å gå mann av huse ved valget søndag for å vise avsky for ETA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den beste måten å utfordre den baskiske separatistorganisasjonen på og hedre farens minne, sa 20 år gamle Sandra Carrasco lørdag på en minnestund for faren Isaias Carrasco, som ble skutt og drept i hjembyen Mondragón.

Meningsmålingene har lenge spådd seier for statsminister José Luis Rodríguez Zapatero. Men nå frykter Zapatero at velgerne tar seieren for gitt og ikke gidder å stemme, og appellen fra Carrasco kommer derfor godt med.

- Jeg ber dere stemme massivt for Spania og forandring. Det er ikke nok å ønske seier, man må også stemme, var den sosialistiske statsministerens innstendige siste appell til velgerne før valget søndag.

De siste meningsmålingene det har vært lov å offentliggjøre, viser at Zapateros sosialistparti PSOE fortsatt ledet med 4 prosentpoeng over det konservative Folkepartiet (PP) til Mariano Rajoy.

Carrasco ba også innstendig om at drapet ikke blir utnyttet for politiske formål, åpenbart ut fra frykt for at PP bruker det mot sosialistene.

Lørdag kom det til en konfrontasjon mellom Rajoy og en sosialistisk politiker mens begge hedret Carrascos minne. Patxi López gjorde det klart overfor Rajoy at sosialistene ikke ville høre flere beskyldninger om at de svikter ofrene for terrorismen, og hindret deretter Rajoy i å nærme seg kisten.

Oppfylte løfter


Zapatero er populær fordi han trakk spanske styrker ut av Irak og har innfridd en lang rekke valgløfter om sosiale reformer, samtidig som landet har opplevd gode tider med rivende økonomisk vekst.

Men en svakere økonomisk utvikling og hissig debatt om innvandring kaster mørke skygger over regjeringen. Mange er skeptiske til de over 4 millioner lovlige og ulovlige innvandrerne fra Nord-Afrika, Sør-Amerika og Øst-Europa.

Årets valgkamp har vært usedvanlig stygg. Beskyldninger om løgn og bedrag har florert, og i den siste TV-debatten ble ordet «løgn» brukt 17 ganger.

- Du løy fordi du alltid lyver. Du forteller aldri sannheten, var en av anklagene som Rajoy slynget mot Zapatero på TV i forrige uke.

Traumatisk valg


Bitterheten har sin opprinnelse i den totalt uventede seieren til Zapatero ved valget for fire år siden, et valg PP og Rajoy mente de nærmest var skjebnebestemt til å vinne og som de fortsatt føler de ble frarøvet.

Valget fant sted bare tre dager etter terrorangrepet mot fire fullpakkede tog i Madrid som kostet 191 mennesker livet.

Den konservative regjeringen fryktet å tape om terroren viste seg å skyldes islamister som ville straffe Spania for den upopulære deltakelsen i Irak-krigen. Regjeringen skyldte derfor i det lengste på ETA, enda politiet allerede var på sporet av islamistiske terrorister.

Men rasende velgere følte at de ble ført bak lyset og ga PSOE og en forbløffet Zapatero en uventet triumf.

Håper på legitimitet


Den dag i dag mener mange konservative at Zapatero ble valgt på urettmessig vis. Han håper derfor en klar seier søndag skal fjerne all tvil om hans legitimitet en gang for alle.

Noe av det første Zapatero gjorde, var å trekke de spanske styrkene ut av Irak. Siden har han fått gjennom en lang rekke sosiale reformer til stor fortvilelse for de konservative og den katolske kirken.

Blant annet har han gjort det lettere å få skilsmisse og abort, han har åpnet for homofile ekteskap, og han avlyste de konservatives planer om obligatorisk religionsundervisning på skolene.

ETA


Men mest provoserende for de konservative var hans forsøk på å engasjere ETA i forhandlinger. De konservative frykter at økt selvstyre blir begynnelsen på slutten for Spania.

Men forhandlingene brøt sammen da ETA knuste alle håp om en løsning ved å sprenge en bombe på flyplassen i Madrid for vel ett år siden.

Den katolske kirken har tatt parti og gått ut og advart folk mot å stemme på partier som støtter fri abort, homofilt ekteskap og forhandlinger med ETA.

Men i et stadig mer liberalt og tolerant Spania har den svært konservative kirken stadig mindre å si, og i motsetning til før kan den direkte innblandingen nå virke mot sin hensikt.

Mange sier de vil stemme på sosialistene nettopp for at ikke reformene skal rulles tilbake. (©NTB)

Personvernpolicy