Tabber skjemmer valgkampen

<p>Hillary Clinton og Barack Obama kjemper fortsatt om å bli demokratenes presidentkandidat, men begge leirene sliter med tabber. (Foto: Scanpix) </p>
Hillary Clinton og Barack Obama kjemper fortsatt om å bli demokratenes presidentkandidat, men begge leirene sliter med tabber. (Foto: Scanpix)

En av Barack Obamas nærmeste rådgivere trakk seg fredag etter å ha kalt Hillary Clinton et monster. Men det er ikke den eneste tabben i den demokratiske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenrikspolitisk rådgiver for Barack Obama, Samantha Power, kalte Hillary Clinton et monster i et intervju med den skotske avisen The Scotsman i London.
Hun la samtidig til at hun ikke ønsket å bli referert på det uttrykket.

Det hjalp lite, og fredag beklaget hun sterkt hva hun sa og sa at hun allerede hadde trukket seg tilbake. Samantha Power er professor ved Kennedy School of Government ved Harvard University i Boston

- Ikke ta han alvorlig

Denne saken kommer få dager etter at Obamas økonomiske rådgiver, professor Austan D. Goolsbee, tok kontakt med den kanadiske generalkonsul i Chicago og ba kanadierne ikke ta alvorlig Obamas uttalelse om å nedlegge det nordamerikanske frihandelsområdet (NAFTA).

Det er et frihandelsområde som omfatter Canada, USA og Mexico og som ifølge velgere i enkelte strøk i USA har redusert antall industriarbeidsplasser og svekket deres økonomiske stilling.

Både Obama og Clinton sa i den siste debatten dem i mellom at de ville oppheve frihandelsavtalen hvis en av dem skulle bli president.

Ryktet om et møte med kanadierne nådde mediene i forrige uke, men Obama forsikret at et slikt møte ikke hadde funnet sted. Men sist mandag dukket referatet fra møtet opp, og det bekreftet at møtet vitterlig hadde funnet sted, og Goolsbee hadde sagt at Obamas uttaler var mer en refleksjon av politisk manøvrering enn av policy.

Clinton grep fatt i dette og mente at saken svekker Obamas troverdighet også i forbindelse med andre uttaler i valgkampen.

Indre strid i Clinton-leiren

Det er også kjent at Clinton-organisasjonen sliter med indre strid. I følge Washington Post er striden så dyp, at etter de viktige seirene i Ohio og Texas skrev folk innen organisasjonen e-poster til pressen om at seirene ikke kunne tilskrives Clintons sjefsstrateg Mark Penn.

- Hillary vant til tross for oss, ikke på grunn av oss, skrev en av Clintons egne medarbeidere i en e-post gjengitt i Washington Post fredag.

Enten tabbene skjer på grunn av udyktighet, uvitenhet eller ulydighet er de uakseptable for kandidatene. Og sett utenfra kan det hende at det i hvert fall i Obamas tilfelle hadde vært best for kandidaten om begge de aktuelle rådgiverne, ikke bare en av dem, hadde sluttet.

Personvernpolicy