Veto mot torturforbud

President George W. Bush legger ned veto mot en lovendring som ville ha nektet CIA å bruke vanntortur mot fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongressen ønsker å forby de hardhendte metodene som har vært benyttet under avhør av fanger, blant dem såkalt waterboarding der det helles vann over hodet til ofrene for å framkalle drukningsfornemmelser.

Representantenes hus vedtok det nye lovforbudet i desember, og Senatet ga sin tilslutning i februar.

President George W. Bush gjør nå alvor av trusselen om å legge ned veto mot loven, som dermed ikke kommer til å tre i kraft så lenge han er å finne i Det hvite hus.

– Fordi farene gjenstår, må vi sørge for at etterretningspersonellet vårt har alle nødvendige redskaper for å stanse terroristene, sier Bush i sin ukentlige radiotale.

– Lovutkastet fratar dem disse viktige redskapene, sier Bush.

Det amerikanske forsvaret har alt forbud mot å bruke waterboarding og sju andre hardhendte metoder i forbindelse med avhør av fanger, og den nye loven ville ha pålagt CIA de samme restriksjonene.

CIA-sjef Michael Hayden bekreftet senest i forrige måned at waterboarding var i bruk, og høstet sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som stempler metoden som ren tortur. (©NTB)

Foto: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus