Avviser at Clinton bidro til fred

Hillary Clinton hevder å ha bidratt til fred i Nord-Irland, men høster motbør fra fredprisvinner David Trimble. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Hillary Clinton hevder å ha bidratt til fred i Nord-Irland, men høster motbør fra fredprisvinner David Trimble. (Foto: Scanpix)
 

Fredsprisvinner David Trimble blåser av Hillary Clintons påstand om at hun bidro til fred i Nord-Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton kom med påstanden i et intervju med CNN, i et forsøk på å illustrere sin egen utenrikspolitiske erfaring.

– Jeg bidro til å bringe fred til Nord-Irland, hevdet hun ubeskjedent.

Den nordirske unionistlederen David Trimble, som fikk Nobels fredspris for innsatsen som resulterte i den såkalte langfredagsavtalen i 1998, blåser av påstanden.

– Jeg kjenner ikke til at hun gjorde annet enn å følge Bill (Clinton) rundt, sier han til Daily Telegraph.

Han avviser at Hillary Clinton spilte noen rolle ut over dette, og mener hun tar lovlig hardt i når hun skryter av sin egen rolle.

– Det er en viss forskjell på å tilhøre heiagjengen og å være nøkkelspiller, sier Trimble.

– Ingen kontakt

Trimble delte Nobels fredspris med den nordirske arbeiderpartilederen John Hume, som også var sentral i fredsprosessen.

En av Humes nærmeste medarbeider under forhandlingene, Conall McDevitt, avviser også at Hillary Clinton spilte noen rolle.

– Det var ingen kontakt med henne, verken direkte eller via telefon. Jeg var sammen med Hume da han i månedene fram mot langfredagsavtalen snakket på telefon med Det hvite hus, og disse samtalene var utelukkende med presidenten selv, sier McDevitt.

Møte i Belfast

I intervjuet med CNN hevdet Hillary Clinton videre å ha arrangert et stort møte i Belfast City Hall der kvinner fra begge sider av konflikten deltok.

– Jeg dro faktisk til Nord-Irland, og det er mer enn hva mannen min gjorde, sa hun.

– Jeg brakte for første gang katolikker og protestanter sammen og fikk dem til å sette seg ned i samme rom, noe de aldri tidligere hadde gjort, sa Clinton.

– I stedet for å se på hverandre som karikaturer og stereotyper, så de plutselig på hverandre som mennesker, og sakte, men sikkert kunne det vanskelige arbeidet med å skape fred komme i gang, fortalte hun videre.

Tente juletre

Det eksisterer ikke opplysninger om noe slikt møte i Belfast City Hall, konstaterer Daily Telegraph, som stiller spørsmål ved hele historien.

Den eneste gangen Hillary Clinton besøkte Belfast, var da ektemannen tente juletreet i byen i november 1995, påpeker avisen.

I den forbindelse arrangerte det amerikanske konsulatet et 50 minutter langt møte på en kafé, som ifølge avisen Belfast Telegraph var overfylt av journalister, kamerafolk og sikkerhetsvakter.

– Samtalen virket noe uforberedt og stiv, het det i avisens referat. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus