Avviser at Clinton bidro til fred

Hillary Clinton hevder å ha bidratt til fred i Nord-Irland, men høster motbør fra fredprisvinner David Trimble. (Foto: Scanpix)<br><p> </p>
Hillary Clinton hevder å ha bidratt til fred i Nord-Irland, men høster motbør fra fredprisvinner David Trimble. (Foto: Scanpix)
 

Fredsprisvinner David Trimble blåser av Hillary Clintons påstand om at hun bidro til fred i Nord-Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton kom med påstanden i et intervju med CNN, i et forsøk på å illustrere sin egen utenrikspolitiske erfaring.

– Jeg bidro til å bringe fred til Nord-Irland, hevdet hun ubeskjedent.

Den nordirske unionistlederen David Trimble, som fikk Nobels fredspris for innsatsen som resulterte i den såkalte langfredagsavtalen i 1998, blåser av påstanden.

– Jeg kjenner ikke til at hun gjorde annet enn å følge Bill (Clinton) rundt, sier han til Daily Telegraph.

Han avviser at Hillary Clinton spilte noen rolle ut over dette, og mener hun tar lovlig hardt i når hun skryter av sin egen rolle.

– Det er en viss forskjell på å tilhøre heiagjengen og å være nøkkelspiller, sier Trimble.

– Ingen kontakt

Trimble delte Nobels fredspris med den nordirske arbeiderpartilederen John Hume, som også var sentral i fredsprosessen.

En av Humes nærmeste medarbeider under forhandlingene, Conall McDevitt, avviser også at Hillary Clinton spilte noen rolle.

– Det var ingen kontakt med henne, verken direkte eller via telefon. Jeg var sammen med Hume da han i månedene fram mot langfredagsavtalen snakket på telefon med Det hvite hus, og disse samtalene var utelukkende med presidenten selv, sier McDevitt.

Møte i Belfast

I intervjuet med CNN hevdet Hillary Clinton videre å ha arrangert et stort møte i Belfast City Hall der kvinner fra begge sider av konflikten deltok.

– Jeg dro faktisk til Nord-Irland, og det er mer enn hva mannen min gjorde, sa hun.

– Jeg brakte for første gang katolikker og protestanter sammen og fikk dem til å sette seg ned i samme rom, noe de aldri tidligere hadde gjort, sa Clinton.

– I stedet for å se på hverandre som karikaturer og stereotyper, så de plutselig på hverandre som mennesker, og sakte, men sikkert kunne det vanskelige arbeidet med å skape fred komme i gang, fortalte hun videre.

Tente juletre

Det eksisterer ikke opplysninger om noe slikt møte i Belfast City Hall, konstaterer Daily Telegraph, som stiller spørsmål ved hele historien.

Den eneste gangen Hillary Clinton besøkte Belfast, var da ektemannen tente juletreet i byen i november 1995, påpeker avisen.

I den forbindelse arrangerte det amerikanske konsulatet et 50 minutter langt møte på en kafé, som ifølge avisen Belfast Telegraph var overfylt av journalister, kamerafolk og sikkerhetsvakter.

– Samtalen virket noe uforberedt og stiv, het det i avisens referat. (©NTB)

Personvernpolicy