Julius Paltiel er død

Julius Paltiel er død, 83 år gammel. Paltiel var en av de norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX  <p> </p>
Julius Paltiel er død, 83 år gammel. Paltiel var en av de norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz. Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX  

Julius Paltiel er død, 83 år gammel. Paltiel var en av de norske jødene som overlevde utryddelsesleiren Auschwitz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paltiel døde fredag morgen, skriver Trønder-Avisa.

- Han var en svært viktig person for oss. Han var en stor kapasitet, han sparte seg aldri og sto iherdig på helt til det siste, sier formann Rita Abrahamsen i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim til NTB.

Sendt til Auschwitz

Familien Paltiel drev et tekstilfirma i Trondheim da andre verdenskrig brøt ut. Julius Paltiel ble arrestert i oktober 1942, 18 år gammel. Han ble først sendt til leiren Falstad og så til utryddelsesleiren Auschwitz i februar 1943.

767 norske jøder ble sendt til dødsleirene, men bare 26 kom hjem.

Etter krigen drev Paltiel som forretningsmann i Trondheim. Han var i mange år forstander og formann i Det mosaiske trossamfunn, og hadde en rekke tillitsverv i lokal idrett og i handelsstanden.

Opptatt av barn og unge

I en årrekke har han fortalt om sine opplevelser og om andre verdenskrig til barn og unge. Hvert år har tusenvis av elever og studenter hørt hans historie, og han har også holdt en rekke foredrag mot rasisme og fremmedfrykt i det norske samfunnet.

Han fortalte også om sine opplevelser i boken «Tidsvitner» fra 2006. Boken er en samling øyenvitneskildringer fra andre verdenskrig.

I 2004 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats.

- Han var et ansikt utad. Det er beundringsverdig hvordan han klarte å gjenta historien sin år etter år for å fortelle barn og unge om det som skjedde, sier Abrahamsen.

Selv husker hun Paltiel som en livsglad person.

- Han var livlig og hadde stor energi. Han vil bli savnet, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy